Helyi hírek 2019. február 24. 17:00

Összefogás a ginkgok megmentéséért - videóval

Képgaléria
Négy páfrányfenyőt, vagy tudományos nevén Ginkgo bilobát ültettek át február 21-én a városházával szemben, az országzászló mellől. A félegyháziak által különösen kedvelt, ősszel aranysárgába öltöző fák rendkívül kalandos módon kerültek új lakhelyükre, a kossuthvárosi közparkba. Itt várhatólag az év második felében kezdik el a hajós játszótér felújítását. Amennyiben a jószándékú famentők munkájához a természet is hozzáteszi a szükséges aprócska csodát, és a fák új életre kapnak, a megújuló játszótér méltó díszei lehetnek.

A ginkgokat a Zöld város projektben kivágásra jelölték. Ennek okairól Nemcsok Márton projektfelelős, a tervezést végző Pagony Táj- és Kertépítész Iroda tájépítészmérnöke korábban elmondta, eddigi helyükön meg kell emelni a térszintet, így felismerhetetlenségig meg kellett volna csonkítani a lombkoronájukat, vagy pedig el kellett volna távolítani a fákat. Mivel a félegyháziak által különösen kedvelt egyedekről van szó, az önkormányzat úgy döntött, hogy saját költségén vállalja a ginkgok „elköltöztetését”.

Mivel koros fákról van szó – 2001-ben lettek ide telepítve – ez egy speciális géppel lehetséges, ami a fa gyökérzónájának 75-80 százalékát jelentő, 3-5 tonnányi földet emel ki a fával együtt, amelyek így minimális gyökérsérüléssel egy másik helyre átültethetők.

Ebből az idős fák átültetésénél alkalmazott profi célgépből mindössze néhány van az országban, amiből egyet Kiskunfélegyházára hozatott a munka elvégzésére a kivitelezéssel megbízott KEFAG Zrt. Így kivételesen ritka látványban volt része a munkában résztvevőknek és a szerencsés megfigyelőknek.

A célgép a kossuthvárosi parkban kezdte a munkát, ahol a háromoldalú markoló kanalával kiemelte a földet az ültetés helyéről. Ezt követően egy ginkgót markolt ki a hozzá tartozó földlabdával, amit a már előkészített, gyökérképződést elősegítő anyaggal beszórt gödörbe helyezett. Miután mind a négy fa a végleges helyére került, fakeretet és öntözést kaptak. Péntektől a közmunkások locsolják. Mi pedig nem tehetünk mást, mint drukkolunk, hogy ki tudják heverni a megpróbáltatást, és szépségükkel még sokáig szerezzenek örömöt a félegyháziaknak.

Fotó: Fantoly Márton
Videó: László István

 

Kövessen minket a Facebookon is!