Helyi hírek 2019. március 4. 08:00

Második alkalommal rendezték meg a Mezgés disznótort

Képgaléria
Második alkalommal rendezték meg a Mezgés disznótort
Március 2-án rendezte meg hagyományos disznótorát a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium. A tavalyi első rendezvény után idén még tágasabb környezetben, és még több érdeklődő számára tudtak a szervezők tartalmas szombat délelőtti programot nyújtani.

Egy mangalica sertés feldolgozását követhették nyomon a második Mezgés népi disznótorra érkezők szombaton a könyvtár mögötti parkolóban. A program sok érdeklődőt csalogatott ki, amely a kedvezőbb helyszínnek, és a kellemes időjárásnak is köszönhető volt. A rendezvény Kiss-Fekete Bence főszervező irányítása alatt családbarát kezdéssel, reggel nyolc órakor vette kezdetét az iskola tanvágóján már leszúrt hízó megperzselésével. A hentes tanulók Dénes Zoltán tanüzemvezető irányítása alatt a megtisztított sertést gyakorlott mozdulatokkal szedték szét.

Közben a helyszínen sorra készültek az ilyenkor szokásos, mégis sokak számára már elfeledett disznótoros étkek. A reggeliről Bojtor Tibor vezetésével az Amatőr Királyi Szakácsok gondoskodtak. Ők hagymás vérrel, sült májjal, pecsenyével, később hurkával, s a helyben elkészült sült kolbásszal vendégelték meg a hagyományos ízek kedvelőit.

A rendezvény tavalyi elindításában döntő szerepet vállaló Kollár László és csapata idén is töltött káposztát főzött, míg mellette, a Mezőgazdasági iskola pedagógusai orja levest készítettek. Dr Ónodi Izabella erdélyi ízeket hozott magával, Bense Zoltánnal közösen disznótoros agyas levest és sertéspörköltet kínáltak puliszkával.

Rózsa Pál intézményvezető a rendezvény céljáról elmondta, hogy a disznóvágás hagyományának ápolása mellett a kiveszőben lévő húsipari szakmát is szeretnék népszerűsíteni. A helyszínre is kitelepült mintaboltjukban a tangazdaságban felnevelt, s az iskola által feldolgozott termékeket is meg lehetett vásárolni. A magas minőséget a termőföldtől az asztalig elgondolás mellett a szakmai elhivatottság biztosítja, amelyet az iskola országosan elért eredményei is jól tükröznek.

A rendezvény ideje alatt a délelőtt folyamán fellépők színesítették a műsort.

 

K. G.

Fotó: Kiss Gabriella
 

Kövessen minket a Facebookon is!