Helyi hírek 2019. március 4. 13:00

Vőfélytalálkozó Félegyházán

Képgaléria
Vőfélytalálkozó Félegyházán
Hatodik alkalommal rendezték meg március 2-án, Kiskunfélegyházán a jótékonysági Vőfély – Zenész Találkozót. A város egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért rendezvényén a mintegy hétszáz vendég szórakoztatásáról három zenekar és tizennyolc vőfély gondoskodott. A bált szervező Sarlós Boldogasszony Főplébánia az idei bevételből a közösségi ház tetőfelújítási munkálatait kívánja finanszírozni.

A vőfélyek, Kiss Zoltán szervezővel az élen, zenés kísérettel érkeztek meg a Constantinum sportcsarnokába, majd egymás mellett felsorakozva, rímes versekkel mutatkoztak be. Számukat két ifjú bojtár is gyarapította, akik a családi hagyományt folytatva léptek be a vőfélyek sorába.

A talpalávalót szolgáltató zenekarok között idén Félegyházát a négytagú Lavina Együttes képviselte. A közelmúltban alakult, de nem kezdő zenészekből álló csapat elsősorban a lakodalmi mulatós és retró zene képviselője, s bálakon, családi eseményeken, esküvőkön lépnek fel. Kristóf Sándor zenekarvezetőtől megtudtuk, hogy az együttes a jelenlegi felállásban tavaly nyáron alakult. Ifjú billentyűsük, Rokolya László az ének és a szintetizátor mellett tangóharmonikán is játszik, mellette Bodnár Ferenc és Nagy Zoltán fúvós hangszereket, ő maga pedig a basszusgitárt és a dobot szólaltatja meg. Mindez a régi hagyományoknak megfelelően lehetővé teszi az élőzenei kíséretet is, hiszen a 70-es években sem volt még hangosítás a lakodalmakon, a zenészek akusztikus hangszereken játszottak – emlékezett vissza a fiatalon zenésszé vált zenekarvezető a kezdetekre. Kristóf Sándor még ebben az időben, kisiskolásként kezdett érdeklődést mutatni a zene iránt.

– Kazettáról kiírtam a dalok szövegét, vettem egy olcsó dobfelszerelést, és a zene ütemére próbáltam játszani. Később pedig az idősebb zenészektől, mint Csányi József és Hevér Laci bácsi tanultam meg a műfajt, majd amikor bejöttek a szintetizátorok – amiben már dob is van –, elkezdtem basszusgitározni – mesélt Kristóf Sándor, a pályafutását is meghatározó időszakról.

– 1980-ban, 17 éves koromban kezdtem el zenekarban, egy harmonikás és egy szaxofonos mellett játszani. Később meghívást kaptunk egy majálisra, ahová szégyelltem elvinni az én ócska kis dobjaimat, ezért Kecskeméten, az Alföld Áruházban vettem egy vadonatúj felszerelést. Innen indult komolyabban a zenélés. A katonaság után, 1985-ben Fődi Lászlóval, Flóring Józseffel, Vakulya Istvánnal és Boldog Jánossal zenéltem tovább, s tizenöt éven keresztül az egész országot bejártuk. Akkor még jóval több esküvő volt, de miután jelentősen megcsappant a lagzik száma, ezzel a csapattal megszakadt a közös zenélés – mondta el Sándor, aki a hétköznapi életben kistermelőként dolgozik, s a félegyházi piacról sokak számára lehet ismert a saját maga által megtermelt zöldséggel, s az általa feldolgozott húsáruval.

A piacozás mellett a Lavina Együttes megalakulásáig beugrósként vállalt fellépéseket, s mellette néhány zenész ismerősével a helyi szüreti felvonulásokra is eljárt játszani. Az idei vőfélytalálkozó azonban remek lehetőség volt számukra, hogy a nagyközönség előtt bemutatkozhassanak, ahol azt is sikerült bebizonyítaniuk, hogy nagyon jó hangulatot tudnak teremteni.

K. G.

Fotó: Kiss Gabriella
 

Kövessen minket a Facebookon is!