Helyi hírek 2019. március 15. 16:00

Kamasztanból jeles

Képgaléria
Kamasztanból jeles
Kreatív bűnmegelőzés Kiskunfélegyházán címmel nagyszabású projekt valósult meg a Kreatív Mozaik Alapítvány, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság és Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata együttműködésében.

A projekt legsikeresebb elemei közé tartozik a Nyugdíjas akták című, nyugdíjasoknak szóló és nyugdíjasok által előadott színházi előadás, valamint a Kamasztanból jeles című programelem, amelynek keretében színházi jelenetek bemutatása, majd feldolgozása történik osztályfőnöki órák keretében. Eközben a fiatalok észrevétlenül sajátíthatják el az alapvető bűnmegelőzési ismereteket, egy-egy szerepbe lépve pedig átélhetik az áldozat és az elkövető szerepét is. Március 1-jén a félegyházi közgazdasági szakgimnázium két osztálya vehetett részt ilyen előadáson. A téma a sokunknak még mindig ismeretlenül csengő, de annál aktuálisabb cyberbullying, azaz internetes zaklatás volt, amely ezúttal a színjátszás nyelvén, fiatalok közvetítésével került terítékre.

A történetek a közönség soraiban ülők által is jól ismert virtuális világból érkeztek, a szereplők hozzájuk hasonlóak, és a lehető leghétköznapibb módon válnak internetes bántalmazás elszenvedőjévé. A színdarab és az azt követő személyes hangvételű játékok, beszélgetések végtelenül egyszerű módon mutatnak rá arra, hogy mennyire könnyű bántalmazóvá, vagy éppen bántalmazottá válni. Szó esett a közösségi oldalak használatáról, saját intimszféránk védelméről és másoké tiszteletben tartásáról, a megosztott tartalmak mértéktartásáról… Hiszen – hangzott el többször is – ami a világhálóra felkerül egyszer, az ott is marad. És ami jó viccnek tűnik ma, az könnyen lehet holnap kínos, kellemetlen, megbélyegző emlék.

Az interaktív bemutatósorozatban 15 előadásra nyílik lehetőség, de amint azt dr. Horváth-Rekedt Gréta főhadnagytól, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadójától, a program koordinátorától megtudtuk, a kortárs segítők közreműködésével szeretnék minél több középiskolában feldolgozni ezt a rendkívül aktuális témát, közelebb hozva a diákokhoz olyan témaköröket, mint a felcímkézés, a megbélyegzés, a személyes zóna, a méltóság és az együttérzés. A Kamasztanból jeles programban résztvevő fiatalok: Sánta Gergely, Barna Pap Bianka, Barna Pap Adrián, Nagy Bálint, Mucsi Maja, Almási Emerencia, Ágó Dominik, Tóth Violetta, Karádi Bálint, Krepsz Gréta, Czibolya Máté. Felkészítő: Benedek-Koncz Eszter, dr. Horváth- Rekedt Gréta.

A program a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával valósul meg.
 

Kövessen minket a Facebookon is!