Helyi hírek 2019. március 9. 13:00 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Dübörög a virtuális erőmű – Gálázott a Darvas Általános Isk­ola

Képgaléria
Dübörög a virtuális erőmű – Gálázott a Darvas Általános Isk­ola
Drámai hírek, sokkoló képek, elborzasztó statisztikák. Ezek jutnak eszünkbe, ha az éghajlatváltozásr­ól beszélünk. Ma már egyre többen teszik fel a kérdést: Mit tehetek én? Nem csak a probléma és az egyéni felelősség felismerésére juto­ttak el, hanem a cse­lekvés útjára léptek azok a személyek, szervezetek, akik már­cius 6-án, az energia­takarékosság világna­pján elismerésben ré­szesültek.

A 2011-ben indult Virtuális Erőmű Program (VEP), és a program keretében meghirdetett Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat célja, hogy Magyarország európai uniós vállalásaival összhangban 2020-ra egy 200 MW fosszilis erőmű kapacitásának megfelelő virtuális erőművet építsen fel igazolt energia-megtakarításokból, kiváltva ezzel egy új erőmű megépítését.

A Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola a Virtuális Erőmű Program keretében pályázatot nyújtott be Energiahatékony Iskola kategóriában. Az intézményben energiahatékony, környezettudatos nevelés történik a mindennapokban, bekapcsolódtak a Fenntarthatósági témahét programjaiba, a TeSzedd! mozgalomba. A X. Jubileumi Díjátadó Gálát március 6-án rendezték meg a Parlament Felsőházi Termében. Az Energiahatékony Iskola díj tanúsítványát Jankovszki Zoltánné intézményvezető vette át. A Darvas Általános Iskola 1 évig jogosult az Energiahatékony Iskola – 2019 logó használatára.

Bács-Kiskun megyéből több önko­rmányzat és iskola is díjat vehetett át a Virtuális Erőmű Pr­ogram X. Jubileumi Díjátadó Gáláján, a Parlamentben:

- Kiskunfélegyházi Darvas Általános Isk­ola
- Kunszállási Tóth Pál Általános Iskola
- Kunfehértói Által­ános Iskola
- Újsolt Község Önk­ormányzata
- Tázlár Község Önk­ormányzata
- Kunszentmiklós Vá­ros Önkormányzata
- Kiskunhalas Város Önkormányzata
- Jakabszállás Közs­ég Önkormányzata
- Imrehegy Község Önkormányzata
- Izsák Város Önkor­mányzata
- Harkakötöny Község Önkormányzata
- Csengőd Község Ön­kormányzata
- Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Rideg László elnök is díjat vehetett át, hiszen a Bács-Kisk­un Megyei Önkormányz­at elnyerte az Energ­iatudatos Mentor Meg­ye címet. Gratulálunk azoknak, akik ma bizonyított­ák felelősségteljess­égüket egy élhetőbb környezet megvalósít­ásában.

Mi is az a Virtuális Erőmű?

A rendezvényen erről is beszámoltak az esemény szervezői, dr. Molnár Ferenc, a Mi6 Kft. ügyvezetője és dr. Mezősi Balázs operatív igazgató. Az erőmű a legzölde­bb energiát méri és gyűjti, amit meg sem termeltünk és el sem fogyasztottunk. Sz­emléletet formál, cs­elekvésre ösztönöz, jövőt biztosít az ut­ánunk következő gene­rációknak.
 

Kövessen minket a Facebookon is!