Helyi hírek 2019. március 8. 08:30

Készülhetnek a nagycsaládosok az autóvásárlásra

Készülhetnek a nagycsaládosok az autóvásárlásra
Szinte az összes márkakereskedés kínálatából válogathatnak a három, vagy több gyermeket nevelő családok, ha igénybe szeretnék venni július elsejétől a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását. 

Fotó: Shutterstock illusztráció

Kínálat minden szinten


Lassan érdemes tájékozódniuk a nagycsaládosoknak a hétszemélyes új autók között, hiszen a kormány döntése értelmében július elsejétől kedvezményesen vásárolhatnak egyet. A csalad.hu összegyűjtötte a jelenleg kínált legolcsóbb, szóba jöhető gépjárműveket. Az árak persze nyárig még változhatnak, a jelenleg érvényes kedvezmények addig meg is szűnhetnek, illetve más autókra lehetnek érvényesek.

A hétüléses autók ára, felszereltsége igen változatos, és az sem mindegy, hogy benzines vagy dízel autó mellett dönt a család. A legtöbb magyar képviselettel rendelkező gyártó kínálatában találni valamilyen hétüléses típust, a skála tehát igen széles.


A Dacia a legolcsóbb

A Dacia Lodgy Ambiance jelenleg 3 529 000, az Opel Combo 5 337 800, a Fiat Doblo, 4 499 000, a Citroen Berlingo pedig akciós listaáron most 5 670 000 forintért kapható. Felső árhatárt egyelőre nem húzott meg a kormány, így akár egy új Audihoz, vagy Mercedeshez is hozzájuthat kedvezményesen egy család.


Nem kell előre fizetni

A három vagy több gyermeket nevelő családoknak legfeljebb 2,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatást ad az állam egy új, hétszemélyes gépjármű vásárlásakor. A vételárnak legfeljebb 50 százalékát teheti ki a vissza nem térítendő állami támogatás, ami legfeljebb 2,5 millió forint lehet. Vagyis, a legfeljebb 2,5 milliós állami támogatást maximális mértékben az 5 millió forint, illetve ennél magasabb árú gépkocsik vásárlása után lehet igénybe venni. Aki ennél olcsóbb gépkocsit választ, az árnak megfelelően kevesebb támogatásban részesül. A támogatott összeget nem kell előre kifizetnie a családnak, azt ugyanis a Magyar Államkincstár utalja át az autókereskedőnek. A támogatás igénybevételéhez nem feltétel a házasság, de az igen, hogy a pár legalább 3 gyermek után kapjon családi pótlékot. A kedvezmény az egyetemista fiatal után is jár.


Felmérést készít a nagycsaládosok egyesülete

A kormányzati bejelentést követően sokan jelezték, hogy kíváncsiak a részletekre - mondta a csalad.hu-nak a Nagycsaládosok Országok Egyesületének (NOE) elnöke. Kardosné Gyurkó Katalin beszámolt arról, hogy többen azt szeretnék tudni, meddig lesz elidegenítés az állami támogatással megvásárolt autókon, beszámítható-e önrészként a 2,5 millió forint kedvezmény, és lehet-e mellette hitelt is igénybe venni. Felvetődött az is, hogy az elektromos autókra igénybe vehető plusz 1,5 millió forint támogatással egy 10 millió forintos elektromos hétszemélyes autót akár 6 millióért vásárolhatna a család. Ez a lehetőség ugyan a tehetősebbeknek szól, de többen érdeklődtek a legolcsóbb kategóriájú hétszemélyes autók iránt is. Van, aki startra kész, de olyan család is akad, aki a bejelentés előtt lefoglalta a kiválasztott kocsit, és most nem tudja, hogy ha visszamondja, akkor elveszíti-e a foglalót.

Inkább júliustól lesz éles a helyzet, a NOE egyelőre felmérést készít, hogy milyen gépjárműtípusokra, és felszereltségű kocsikra lenne leginkább kereslet – mondta Kardosné Gyurkó Katalin.

 

Kövessen minket a Facebookon is!