Helyi hírek 2019. március 10. 10:00

Még idén eldől a Bercsényi utca sorsa

Még idén eldől a Bercsényi utca sorsa
Ahogy mondani szokás, nyitott kapukat döngetnek a Bercsényi utca biztonságosabbá tételéért szavukat felemelők: az utca közlekedésbiztonsági felülvizsgálata folyamatban van, az itt élők és közlekedők számára legmegnyugtatóbb megoldást keresi a városvezetés – szögezte le dr. Kiss Ákos Csaba, a körzet önkormányzati képviselője a lakossági kezdeményezés kapcsán.

A képviselő hozzátette, hogy a Bercsényi utca közlekedésbiztonsági felülvizsgálata igen összetett, ugyanis a forgalom nagymértékű növekedése mellett számos más igényre is választ kell adni. A jelenlegi gyakorlat szerint közvetlenül a parkoló autók mellett folyik a kerékpáros forgalom, ami nagyon veszélyes. Létezik egy terv még Ficsór József polgármestersége idejéből, miszerint – hasonlóan a bankfalui kerékpárúthoz – a jelenlegi zöldfelületben, közvetlenül az ingatlanok fala mellett történne a kerékpáros forgalom. Csakhogy a Bankfaluhoz képest itt jelentős különbség, hogy sok a keresztutca. Ez ismét megannyi balesetforrás. Ezért a város arra adott megbízást a tervezőnek, hogy vizsgálja felül a meglévő koncepciót. Így egy esetleges Európai Uniós pályázatot már kész tervekkel várhatunk.




– Az egészségügy és az oktatás mellett a közlekedés biztonsága kiemelt célja a jelenlegi városvezetésnek, hiszen ezek a félegyháziak életminőségét meghatározó kulcskérdések. Nagyon komolyan vesszük a Bercsényi utca helyzetének rendezését is. Erre színvonalas és megnyugtató módon egy megfelelően előkészített projekttel, Európai Uniós forrás felhasználásával van esély. Minden más részmegoldás! A Kossuth utca példája bebizonyította, hogy a némelyek által felvetett fekvőrendőrök építése nem oldja meg egy útszakasz közlekedési helyzetét, ezért ezt a gyakorlatot nem szeretnénk a Bercsényi utcán alkalmazni – szögezte le a képviselő.


Dr. Kiss Ákos Csaba, a körzet önkormányzati képviselője

Kiss Ákos Csaba szerint a szóban forgó útszakaszon az egyik legfontosabb feladat a megfelelő pályázat kiírásáig is a forgalom sebességének a lassítása. Ezért került ide a város első sebességmérő berendezése, és ezért tart a városvezetés kérésére hetente több alkalommal traffipaxos sebességellenőrzést a félegyházi rendőrkapitányság.

– A helyi felújítási program keretében elsőként újult meg a városrész egyik legrosszabb állapotban lévő utcája, a Dessewffy utca, amit idén a 900 méteres Perczel Mór utca követ. Ezek hatalmas eredmények a térség életében, ahogy a kossuthvárosi park 100 millió forintos felújítása is. A város egyre jobban, egyre több területen igyekszik helytállni, és ezt az emberek többsége méltányolja. Sajnos nem tudunk varázsütésre minden hibát orvosolni, alaptalanul ígérgetni pedig nem volna tisztességes. Ezért is bosszant, amikor a választási kampány közeledtével egy ilyen összetett problémából kovácsolnának könnyű politikai sikert. Nem tudok hitelt adni olyan hangoknak, akik évek óta leszavazzák a város költségvetését, nemet mondva ezzel idén többek között a Perczel utca felújítására. Az elmúlt évek beruházásai bizonyítják, hogy a városvezetés hosszú távon, felelősen gondolkodik, és nem éri be látszatmegoldásokkal. Arra kérem a közlekedőket, hogy legyenek még türelemmel e kérdésben, mert a városvezetés dolgozik a Bercsényi utcai közlekedési helyzet valós, átfogó megoldásán.

Horváth Tamás (MSZP) és a Bercsényi utca környékén lakók képviselői a napokban sajtótájékoztatón jelentették be, hogy aláírásgyűjtést kezdeményeznek az utca közlekedési helyzetének javításáért. Mint azt Hegedűs-Jász Lajos, a kezdeményezés elindítója elmondta, több lehetséges megoldást is el tudnának képzelni az útszakasz biztonságosabbá tételéhez. Így például forgalmat irányító lámpa kihelyezését, de a fekvőrendőrrel, vagy járdaszigettel történő forgalomlassításban is látnának fantáziát, melyet a Dessewffy utcától a Kórház utcáig kellene megoldani.


Hegedűs-Jász Lajos

Megfogalmazódott az is, hogy a kereszteződésektől távolabb kellene felfesteni a parkolóhelyeket, mert ha egy-egy nagyobb méretű autó leparkol, akkor teljesen eltakarja a táblát, sőt még a kilátást is. 



 

Kövessen minket a Facebookon is!