Kultúra 2019. március 13. 14:00

Egy olvasmányos életmű jelent meg Petőfi Sándorról

Képgaléria
Egy olvasmányos életmű jelent meg Petőfi Sándorról
Történetek Petőfi Sándorról címmel jelent meg Juhász Istvánnak, a gimnázium volt tanárának, Félegyháza díszpolgárának legújabb kiadványa. A valódi eseményeket bemutató, párbeszédekre épülő könyvet március 7-én mutatták be a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

– Ennek a könyvecskének félegyházi vonatkozásban könyvtörténeti jelentősége, illetve újszerűsége van. Ugyanis egy 30 éve érettségizett osztályom elhatározta, hogy a legújabb Petőfiről szóló könyvem megjelentetését szponzorálja. Nagylelkűen azt is vállalták, hogy a város minden iskolájának könyvtárát megajándékozzák a kiadvánnyal. A könyvet azért írtam meg, mert Petőfiről sokat tudunk, hiszen aki mindent tudni akar a költőről, az megtudhatja Hatvani Lajos Így élt Petőfi című 36 fejezetes művéből. Ez filmszerűen összegzi az életművet, igaz, 2000 oldalon. Nyilvánvaló, hogy a mai világban nagyon keveseknek fér bele a mindennapi munka és tanulás mellett, hogy ezt elolvassák.

Én ennek a könyvnek alapján 109 jellemző történetet, párbeszédes szituációban írtam meg. Remélem azt, hogy aki ezt elolvassa, közelebb kerül a diák, a színész, a férj, a forradalmár Petőfi Sándorhoz – mondta a könyv bemutatójakor Juhász István.

A könyvbemutatón Gémesné Endre Erika, a KSZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakgimnáziumának tanára a kötet megjelentetését támogató volt diáktársai nevében szólt a megjelentekhez.

– 30 év nagy idő. Egy egész nemzedékváltás végbemegy alatta. 1988 és 2018 között éppen három évtized repült el, ami az én és egykori osztálytársaim életében az érettségi bizonyítvány megszerzése óta eltelt sok-sok évet jelenti. Középiskolás éveinket a Móra gimiben töltöttük, és osztályfőnökünk Juhász tanár úr volt.
Juhász tanár úr, akitől szavakat, verseket, gondolatokat és érzelmeket tanultunk, amelyek ma is ott vannak gondolatainkban és viselkedésünkben. Juhász tanár úr, aki bár nagyon régen és úgy sugározta felénk Petőfi és Arany költészetéhez való rajongását, hogy mi feltétel nélkül fogadtuk el irodalmi nagyságukat.
Juhász tanár úr, aki már 30 évvel ezelőtt arról ábrándozott és álmodozott, hogy majd a nagy diófa árnyékában versekkel és írással tölti a tanítás utáni éveit. Ez az álma már valóra vált. Számos, a tanár úr által írt mű állít emléket Petőfi költészetének és munkásságának. Ma ez a sorozat hivatalosan is gazdagabb lesz egy alkotással, a Petőfi Sándor életéből ihletődött történeteket tartalmazó kötettel. Reméljük, hogy a történetek eljutnak az irodalmat, és Petőfit már szerető olvasókhoz, vagy olyanokhoz, akik e kötet gondolatai által szeretik majd meg Petőfi személyiségét és ezáltal műveit – zárta gondolatait a tanárnő.
 

 

Kövessen minket a Facebookon is!