Helyi hírek 2019. március 16. 13:00

A szoptatás magasságai és mélységei

Képgaléria
A szoptatás magasságai és mélységei
Szoptatással kapcsolatos tények, tévhitek, ajánlások hangzottak el a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár Betűbölcsi rendezvényén, március 12-én. A legtöbb nőt érintő kérdésben dr. Sinkó Melinda orvos és szoptatási tanácsadó tartott belsőséges beszélgetést, előadást az intézményben.

Mit is jelent az, hogy sikerült egy babát szoptatni?

– A szakmai ajánlások féléves korig tartó kizárólagos szoptatást javasolnak, ami a hozzátáplálás mellett 2 éves korig, vagy azon túl is fennmarad, amíg a gyermeknek és az anyukának megfelelő. Ez egy objektív meghatározás, ami nem feltétlenül esik egybe az anyuka szubjektív érzésével. Sikeresnek érezheti az anyuka a szoptatást akkor is, ha az nehézkesen indul, pótlást kell a babának adni, de aztán egymásra hangolódnak, és megélik a szoptatás szépségét, a kapcsolatot. A lelki közelség, a kötődés megélése egyenértékű a táplálás milyenségével.

Mi befolyásolja a szoptatás sikerét?

– A szoptatás tanult viselkedés. Érdemes megkérdezni édesanyánkat, hogy mi történt velünk csecsemőkorunkban, ő tudott-e bennünket szoptatni. Kislányként már kapunk információt a szoptatásról, gyermeknevelésről az édesanyánktól, nőrokonoktól. Ezeket tudat alatt magunkkal visszük. Az anatómiai eltérések, hormonális problémák is előfordulhatnak a szoptatás sikertelensége mögött, de sokkal kevésbé, mint általában feltételezzük. Az édesanya és a baba betegsége, koraszülöttsége is lehet megnehezítője a szoptatásnak. Egy egyszerű sárgaság, aluszékonyság is megnehezíti a kezdeti összecsiszolódást. Ilyenkor nagy szerepe van a szakszerű segítségnyújtásnak. Gyakran az anyuka gyógyszerszedése miatt állítják le a jól működő szoptatást. Ez nagyon sokszor nem indokolt. Ilyenkor szoptatási tanácsadó tud segíteni, és legtöbbször szoptatással összeegyeztethető megoldás születik.

Mi vezethet sikerre a szoptatást illetően?

– A gyermeknevelés csapatmunka. Ez a szoptatásra is vonatkozik. Támogató családi háttér nagyban tudja segíteni a szoptatás sikerét. Az édesapáknak, nagyszülőknek is nagy szerepe van abban, hogy főleg az első hetekben tehermentesítsék az anyukát a sokrétű feladatok alól, és legyen ideje regenerálódni, és a babára figyelni. A biztató szavak is sokat segítenek ilyenkor a kimerült anyukáknak. A szakemberek felelőssége is hatalmas, ugyanis az anyáknak tudniuk kell, hogy miért fontos a szoptatás. Azt gondolom, hogy minden anya a lehető legjobbat szeretné a gyermekének. Ha felhívjuk a figyelmet rá, hogy a szoptatás a biológiai norma, és ehhez képest a tápszeres táplálásnak milyen veszélyei vannak, akkor várhatjuk, hogy az anyuka a nehézségek ellenére is kitartson a szoptatás mellett.

Lehetőségük van azoknak a szülő nőknek is szoptatni a későbbi gyermekeknél, akiknek az első babánál ez nem sikerült?

– Abban az esetben, ha az első gyermeknél nem sikerül a szoptatás, akkor nagyon fontos, hogy az anyuka szembe tudjon nézni ezzel a helyzettel. Női létünk egyik legfontosabb témája az anyaság, és sokaknak fájdalmas kudarc a szoptatás sikertelensége. Ha szembe tudunk nézni ezzel, – ami nagy bátorságot, és lelki erőt igényel – akkor van esély arra, hogy a második gyermeknél már sikerül. Érdemes felgöngyölíteni, akár szakember segítségével, hogy mi volt a probléma az első gyermek szoptatásánál. Nagy különbségek lehetnek a várandósságok, a szülések, és a babák temperamentuma között ugyanabban a családban is. Néha a véletlenen is múlik a siker vagy a kudarc. Az önbizalom is egyre fokozódik a gyermekek számával, ez is sokat segíthet. A második, többedik gyermeknél könnyebben indul meg a tejtermelés, biológiailag is bejáratottabb a folyamat. A második gyermeknél már több a rendelkezésre álló ismeret, gyakorlati tudás. Bár ilyenkor bonyolultabb a családi logisztika, de szerencsére az anyukák leleményessége ezt át szokta hidalni. Meg kell tanulni segítséget kérni, és elfogadni is, sokszor ez is könnyebb már a második, többedik gyermek születése után. Fontos, hogy meg tudjuk fogalmazni, hogy mire lenne szükségünk, mit érzünk segítségnek.

A szoptatásról nagyon sok és sokféle információt lehet találni az interneten, de sajnos a jó tartalmak mellett sok rossz tanácsot is olvashatunk. Ezért a La Leche Liga oldalát ajánlja a szakember, ahol közérthető, olvasmányos tartalmakat lehet elérni. Elérhetősége: www.lll.hu oldalon.

V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!