Helyi hírek 2019. március 16. 15:30

Gazdag programmal emlékezett Félegyháza az 1848/49-es forradalomra

Képgaléria
Gazdag programmal emlékezett Félegyháza az 1848/49-es forradalomra
Kiskunfélegyházán az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója tiszteletére rendezett városi események a hagyományoknak megfelelően Bem József tábornok szobrának koszorúzásával kezdődött, ahol Bárdos József nyugállományú alezredes méltatta a 48-as események fontosságát. Ezt követően a művelődési központ zsúfolásig telt színháztermében emlékeztek a félegyháziak a szabadságharc hőseire. A megjelenteket Csányi József polgármester köszöntötte, majd Juhász István, Félegyháza díszpolgára mondott ünnepi beszédet. A színpadon Domokos László és R. Kárpáti Péter színművészek, valamint Lakatos Dóra énekművész adott ünnepi műsort Talpra magyar! címmel. Ez után több százan csatlakoztak a fáklyás felvonuláshoz, amely a városházától indult a vasútállomásig. Az ünneplők megkoszorúzták a Szent Benedek iskola előtti Petőfi-szobrot, ezt követően a Rocktárban a Széljáró Balladás együttes Petőfi és betyárok, valamint Török Tilla Folk Experience Petőfi és népdalok című műsora várta a megemlékezőket.

– Nekünk félegyháziaknak ez a nap Petőfi napja. Mi félegyháziak különösen büszkék lehetünk arra, hogy a forradalom lánglelkű költőjét, a márciusi ifjak tüzes vezérét Kiskunfélegyháza adta a magyar nemzetnek – mondta köszöntő beszédében Csányi József polgármester.

– Félegyháza ugyanakkor nem csak Petőfi Sándorra lehet büszke, amikor az 1848-as forradalomról emlékezik. Boczonádi Szabó Józsefről talán kevesebb szó esik a tankönyvekben, neve kevésbé lehet ismerős sokaknak. Pedig a helyi születésű királyi testőr a forradalom idején átállt a magyar honvédsereghez és Damjanich János hadtestében őrnagyi rangra emelkedett. A forradalom leverése után hősies bátorsággal tűrte a megtorlást, a börtönéveket. Azt, hogy példaképpé vált, semmi nem bizonyítja jobban, minthogy napjainkban is nevét viseli a Kaposvári Boczonádi Szabó József Logisztikai Ezred. Félegyháza dicső tábornokának emlékét a tavaly páratlan összefogással felújított emlékmű őrzi a Felsőtemetőben – tette hozzá a polgármester.

Az ünnepi köszöntő után Juhász István nyugalmazott középiskolai tanár, Félegyháza díszpolgára beszédében megemlékezett Fekete Pál országgyűlési képviselőről, aki idén ünnepelné 80. születésnapját. Juhász István felidézte Fekete Pál 1989-es, a polgári demokrácia első március 15-éjén elhangzott ünnepi szavait.

A városi ünnepség után a Padkaporos Táncegyüttes és a Constantinum diákjai, tanárai felvezetésével indult el a fáklyás felvonulás a városháza elől.

Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!