Helyi hírek 2019. március 18. 10:00

Lovas polgárőrök vigyáznak a külterületek biztonságára

Képgaléria
Lovas polgárőrök vigyáznak a külterületek biztonságára
Kiskunfélegyháza külterülete 243 négyzetkilométer. A tanyás területeken gyakran nagyon nehezen járhatóak a földutak az autók számára, éppen ezért nagyon fontos a lovas polgárőrök jelenléte, hogy szükség esetén segítsenek az ott élőknek, és szemmel tartsák azokat is, akik bűnözői, rossz szándékkal járják a területet. A nemrégiben megalakult Petőfi Sándor Polgárőr Egyesület Lovas Tagozata már 450 órát teljesített a térségben élők megelégedésére.

A lovas polgárőrök feladata jóval összetettebb, mint a gyalogos polgárőröké, hiszen a szolgálat előtt a lovakat fel kell szerszámozni, majd a szolgálatteljesítés után szintén gondoskodni kell négylábú segítőik ellátásáról. Jelenleg Kiskunfélegyháza térségében 8 lovas polgárőr lát el szolgálatot, akik saját lovaikkal vállalták a rendfenntartó és bűnmegelőző munkát. Az elmúlt évben a szolgálatteljesítés mellett időt és energiát nem kímélve törekedtek arra, hogy külsőleg is megfelelő megjelenést tudjanak biztosítani maguknak. Ebben segítségükre volt az Országos Polgárőr Szövetség pályázata, amit kimondottan lovas tagozatok részére írtak ki – tudtuk meg Dongó Józseftől, a 6. számú választókörzet önkormányzati képviselőjétől, aki 2014-ben lépett be a polgárőr egyesületbe.

A Kiskunfélegyházi Polgárőr Egyesület Lovas Tagozatának vezetője azt is elmondta, hogy várják azokat a félegyházi lovasokat a csapatba, akik szívesen teljesítenének lovas polgárőri szolgálatot. A feladat ellátásához háromféle képesítést is megszerezhetnek a jelentkezők. Az Országos Polgárőr Szövetség folyamatosan indítja képzéseit minden kategóriában, így:
 

  • Portyaszolgálatos lovas polgárőr (kizárólag külterületen teljesít szolgálatot, alapvető lovas-, vagy fogatos tudást igényel és csak egy elméleti vizsgán kell részt venni)
     
  • Járőrvezető 1-es szolgálat (ebben a kategóriában a lovas polgárőrök belterületen is teljesíthetnek szolgálatot, tehát a lovakat is e szerint minősítik  itt fontos az állatnak a közlekedési forgalommal kapcsolatos tapasztalatainak és tudásának megléte)
     
  • Járőrvezető 2-es szolgálat (ebben a kategóriában a lovas polgárőrök nagyvárosokban, különböző rendezvények biztosítását végzik, így ehhez kapcsolódó vizsgát kell letenni a lónak és lovasnak egyaránt)
     
  • Extra kiemelt szolgálat (itt már lovas rendőrökkel karöltve végzik munkájukat a lovas polgárőrök és a vizsgát is ehhez mérten kell letenniük) – részletezte Dongó József.


A lovas polgárőrök a közrend felügyeletén és a megfigyelő szolgálatok teljesítésén túl csatlakoztak a parlagfű elleni küzdelemhez is. Tavasszal megkezdik a szórólapozást, hogy felhívják a figyelmet a parlagfű veszélyre. Ezt követően pedig a járőrözések alkalmával figyelni fogják a parlagfűvel fertőzött területeket és ahol szükséges, ott bejelentéssel élnek. Azt azonban hangsúlyozta Dongó József, hogy nem a büntetés a cél, hanem a parlagfű-mentesítés.
 

Kövessen minket a Facebookon is!