Helyi hírek 2019. március 18. 17:00

Erzsike néninek 90 évesen is kedvenc étele a szalonna

Képgaléria
Erzsike néninek 90 évesen is kedvenc étele a szalonna
Életvidáman, jó hangulatban, fiaival, Lászlóval és Tamással közösen fogadta a város születésnapi köszöntését 90. születésnapja alkalmából Szabó Mihályné Erzsike néni. Március 18-án Balla László alpolgármester kereste fel otthonában a szépkorú hölgyet, hogy átadja az oklevelet és a virágcsokrot. Erzsike néni egy finom uzsonnával, valamint süteményekkel is készült a vendégfogadásra, sőt még a pezsgős koccintást is szorgalmazta.

Erzsike néni – ugyan már naponta egy-két gyógyszert be kell vennie – jó egészségnek és erőnek örvend. Étvágyával sincs különös gond, mert azt mondja, hogy a jóízű, finom szalonnaszeleteknél nincs jobb étel. Karbantartja a lakást, gondozza a kertet. Mindennap főz, ráadásul nem csak magának, hanem a fiait is invitálni szokta ebédre.

A nagyszobában büszkén mutatta családtagjai fényképeit, amelyek díszhelyen és keretezve láthatóak nap mint nap. Két fiában, négy unokájában és 6 dédunokájában így naponta gyönyörködik. Természetesen kiemelt helyet kap volt férje, Szabó Mihály fiatalkori fényképe is, akivel 60 évig élt boldog házasságban.

Szabó Mihályné Kurucz Erzsébet 1929. március 15-én Kiskunfélegyházán élő ötgyermekes család középső gyermekeként született. Az általános iskola elvégzése után női szabónak tanult. 1948-ban kötött házasságot Szabó Mihály faárukészítő kisiparossal. Házasságukból 1950-ben, majd 52-ben két fiúgyermekük, László és Tamás született.  

A gyermekek nevelése és a háztartás vezetése mellett aktívan részt vett a férje által – a családi házuk mellett kialakított műhely – munkájában. Készítettek itt mindenfélét. Káposztaszeletelőt, dézsát, hordót, kapanyelet éppúgy, mint taligát. Ezeket a vásárokon és piacokon értékesítették. A 60-as 70-es években még sok vidéki család végzett jelentős mezőgazdasági termelést, így a vásárokon és piacokon a gazdálkodásoz szükséges portékák kelendőek voltak. A szorgalmas, közös munkával létrehozott vállalkozás így az egész család számára tisztes megélhetést kínált.

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!