Helyi hírek 2019. március 23. 16:00

Logopédiai szűrővizsgálatok Félegyházán

Logopédiai szűrővizsgálatok Félegyházán
A 2017/18-as tanévtől kezdve indult el a harmadik életévüket betöltött gyermekek nyelvi fejlettségének kötelező szűrése, mivel a beszédfejlődés késésének komoly következményei is lehetnek. A későn felismert, vagy rejtve maradt nyelvi zavarok beilleszkedési vagy viselkedési problémákat, tanulási nehézséget is okozhatnak. A korai életkorban felismert nyelvi elmaradás megfelelő ellátással, támogató szülői és óvodai háttérrel hozzájárulhat a későbbi sikeres iskolakezdéshez.

Fotó: illusztráció - Szegedi TudományegyetemJuhász Gyula Pedagógusképző Kar

A hároméves kori szűrés egy kérdőív kitöltését jelenti, amit a szülők az óvodában kapnak kézhez az ősz folyamán. Ez a kérdőív a gyermekek szókincsére, a beszédükben megjelenő nyelvtani jelenségekre kérdez rá, ami alapján megítélhető, hogy a gyermek beszédfejlődése megfelel-e az életkorában elvárható szintnek. Ekkor még hangzóhibák szűrésére nincs szükség, mert ezek ilyen fiatal korban még élettaninak tekinthetők.

Azon gyermekek esetében, ahol a kérdőív alapján vélhetően valamelyik terület elmarad az általános szinttől, részletes vizsgálatra van szükség, ami a szakszolgálatnál történik, szülői jelenlét mellett. A logopédus az eredmények tükrében tesz javaslatot további vizsgálatra, illetve a gyermek fejlettségéhez mérten ad tanácsot a szülőnek, vagy terápiás ellátásba veszi a gyermeket. A szakember szükség esetén az óvodapedagógusokkal is felveszi a kapcsolatot, hogy minél pontosabb képet alkothasson a gyermekről az ellátás kiválasztásához.

A szakszolgálat logopédusai minden év márciusában végzik az ötévesek szűrését az óvodákban. Ekkor már a hangzóhibákra helyeződik a hangsúly, de a vizsgálat magában foglalja az írott nyelv elsajátításához szükséges képességek vizsgálatát is. A megfelelő szintű nyelvhasználat az iskolára való felkészültség egyik alapja. A gondolatok kifejezése, a beszélt nyelv értése az egyik fontos alappillére a gondolkodás fejlődésének; ezek a biztos alapok segítik az olvasás és írás elsajátítását.

A szűrések időpontjáról az óvodavezetőkkel történt egyeztetés után a szakszolgálat tájékoztatót küld, amit az óvónők a csoportszobák előtt elhelyezett faliújságra tűznek ki. A szülők így tájékozódhatnak a szűréssel kapcsolatos tudnivalókról. A szűrést követően a gyermekek eredményéről pedig az óvodapedagógusoktól kap tájékoztatást a szülő.

Az ötévesek szűrése kiterjed a nyelvlökéses nyelés vizsgálatára is, ami ebben a korban a helyes hangképzést akadályozhatja, míg a későbbiek során, kezelés hiányában, fogszabályozást tesz szükségessé, de akár egyéb egészségügyi problémákat is okozhat.

Azok a gyermekek, akiknél a szűrésen tapasztaltak alapján vélhetően logopédiai segítség szükséges, részletes vizsgálatra mennek be a szakszolgálathoz, szeptemberben. Ennek időpontjáról az óvodán keresztül kapnak értesítést az érintett szülők. Ez a részletes logopédiai vizsgálat arra is kiterjed, hogy az iskolába készülő gyermeknek milyen a figyelme és emlékezete, szókincse, beszédészlelése, mondatértése, grammatikai szintje, vagyis minden olyan terület a figyelem középpontjába kerül, amely nélkülözhetetlen a sikeres iskolakezdéshez.

Szükség esetén a logopédiai terápián túl további vizsgálatokra, fejlesztési lehetőségekre is javaslat születhet, ami támogatja azon részképességek fejlődését, ahol lemaradás tapasztalható. A csoportok kialakításakor minden szakember igyekszik figyelembe venni a gyerekek életkori, egyéni sajátosságait, hogy a gyerekek szívesen járjanak a foglalkozásokra és ezáltal játszva fejlődhessenek.

Kérdéseikkel felkereshetik a Kiskunfélegyházi Pedagógiai Szakszolgálatot, ahol készséggel állnak rendelkezésükre.

Elérhetőségek:
6100 Kiskunfélegyháza; Petőfi tér 8. földszint;
telefonszám: 76 / 431-387;
email cím: [email protected]



 

 

Kövessen minket a Facebookon is!