Sport 2019. március 20. 17:30

László Jenőre emlékeznek a sakkozók

László Jenőre emlékeznek a sakkozók
Tizennegyedik alkalommal rendezik meg március 23-án, szombaton 9 órától a László Jenő Sakk Emlékversenyt a Kossuth Lajos szakiskolában. Lebonyolítás: 7 fordulós svájci rendszer, a játékidő 10-10 perc, Rapid szabályok szerint. Ide kapcsolódó hír, miszerint a Diákolimpia csapatversenyek országos döntőjét ezen a hétvégén rendezik Szombathelyen, március 22-e és 24-e között. Erre, a korábban Félegyházán játszó kecskeméti, soltvadkerti, halasi, szegedi és csongrádi ismert sakkozók mellett bejutott a Constantinum középiskolás lány csapata is, mint Bács-megyei bajnok, ahol képviselik megyénket és Kiskunfélegyházát.

Fotó: archív - 2017

László Jenőről (1933-2005) minden évben megemlékeznek a jelenkor sakkozói. Az intézmény egykori pedagógusaként, a Fáklya Sakk Egyesület korábbi vezetőjeként a félegyházi sakkélet legjelentősebb szervezője, oktatója volt. 

Kiskunfélegyházán kifejtett sporttevékenységéért elnyerte az 1999. év Kiváló Sportszervezője kitüntető címet.

1949-től itt végezte a Sportgimnáziumot, sportpályafutása birkózóként kezdődött, melyet 1962-ig eredményesen űzött. 1957-1993 között a Kossuth Szakközépiskola és Szakiskolában testnevelést tanított. A nehéz fizikai sportágról 1962-től (miután véglegesen letelepedett) fokozatosan váltott a szellemi sportra. Bekapcsolódott a városi "Fáklya" sakkegyesület életébe, ahol első osztályú minősítést szerzett és rendszeresen játszott a csapatbajnokságban.

Tanári egyénisége a sakktermekben is megmutatkozott. Munkája során a sakk tanításában is hamarosan látványos sikereket ért el. A diákolimpiák országos döntőinek évtizedeken át résztvevői voltak a félegyházi ipari tanulók, akiknek legfényesebb sikere a középiskolások között egy Magyar-csapatbajnoki ezüstérem, ahol döntetlent értek el a győztes ellen, amelyben egy későbbi válogatott, Sakkolimpiai Bajnok: Mádl Ildikó is játszott! Eredményei, aktivitása és sakkszeretete alapján később ő lett az egyesület vezetője, amelyet mintegy 10 évig szolgált szívvel-lélekkel, vitte tovább a „fáklyát”.

A ’70-es évek végén visszavonult az aktív egyesületi munkából, már csak egyéni versenyeket szervezett, s tanítgatta az iskolai szakkörre látogató kollégistákat és más érdeklődőket. A távozása után sajnos két évtizedig nem is képviselte magát városunk a nemzeti (megyei) csapatbajnokságban. Az időközben felnőtt új generáció tagjai-, az itt letelepedők, dolgozók, katonáskodók és néhány nagy öreg egyre égetőbb szükségét érezték a sakkozói társadalomba való visszatérésnek. Ezt a törekvést a tanár úr is örömmel támogatta. Az iskola és saját féltve őrzött kincseit, a versenysakk-órákat is rendelkezésünkre bocsátotta, ezzel egy új egyesület megalakításához az utolsó technikai feltételek biztosításával járult hozzá.

Egészségi állapota miatt a versenyek idegtépő küzdelmeiben már nem kívánt részt venni, de a csapatépítésben szerzett tapasztalatait aktív megjegyzések kíséretében mindenkor megosztotta velünk, segítette a SEKK (Sakk Egylet Kiskunfélegyháza) megalakulását, ami ma már a Kiskunfélegyházi Honvéd Testedzők Köre sakkszakosztályaként a magasabb osztályba lépett, egy évtizede szerepel eredményesen a Nemzeti Bajnokság (NB-II.) Tóth László csoportjában.

Seres László


 

 

Kövessen minket a Facebookon is!