Helyi hírek 2019. március 21. 11:30

Tiszta vizet a pohárba!

Képgaléria
Tiszta vizet a pohárba!
Március 22-én lesz a víz világnapja. Ennek apropóján tartott sajtótájékoztatót Kis-Szeniczey Kálmán, az LMP helyi elnöke. A párt országos elnökségének tagja, beszámolt a korábban indított kezdeményezéséről, amelyben arra kérte az önkormányzatokat, hogy indítsanak akciót a PET-palackok használatának mérséklésére, korlátozására.

Kis-Szeniczey Kálmán tavaly novemberben kezdeményezte a megyei önkormányzatnál, hogy intézményeikből, cégeikből vonják ki a PET-palackok használatát, hogy ezzel is mérsékeljék a komoly környezeti problémát jelentő műanyaghulladék-termelődést. Indítványát elfogadták, Rideg László elnök pedig levelet is írt Bács-Kiskun megye polgármestereinek, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. Emellett Kis-Szeniczey Kálmán az ország 3000 település első emberét kereste meg levélben, kérve arra őket, hogy indítsanak egy szemléletformáló kampányt.

Elmondta, hogy Magyarországon évente 1,2 milliárd PED-palackot termelünk. Ennek csak 20 százalékát hasznosítják újra. A többit eltüzelik a háztartásokban – ami szennyezi a levegőt –, vagy még rosszabb megoldásként az árkok mentén és védett területeken dobják el. Reményei szerint gátat lehet vetni ennek a folyamatnak, hiszen az ország 95 százalékában kiépített hálózat szolgáltat jó minőségű, tisztított ivóvizet.
– Fogyasszuk ezt, ha pedig mégis ragaszkodunk az ásványvízhez, akkor az üveges kiszerelésűeket válasszuk – tette hozzá.

Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!