Közélet 2014. augusztus 14. 10:30 Forrás: baon.hu

A mi fesztiválunk

A mi fesztiválunk
Magyarország fesztiválország – állítják sokan. A lakosságához mérve a fesztiválok aránya talán egész Európában egyedülálló kishazánkban. Történik mindez annak ellenére, hogy az átlag magyar fesztivállakó büdzséje meg sem közelíti nyugati társaiét, mégis töretlenül állítja sátracskáját és önfeledt szórakozásba kezd arra a néhány napra. Még az idei esős nyár sem tántoríthatja el, csupán a „dagonyászós” fotók mennyisége növekszik, de a szokásos elégedett mosoly a sár alatt is kitűnik arcokról.

A tendenciának megfelelően a fesztiválpiac is rendkívül sokszínű. Az elektronikustól az élőzenéig, a motorostól a művészetiig sorakoznak hétről hétre a kisebb fesztiválok az ország minden csücskében. A legnagyobbak viszont olvasztótégelyként minden stílusirányzatnak teret adnak. Így fér meg egymástól pár száz méterre a discosátor, a hip-hop és a rockszínpad. Az „egyvelegfesztivál” tipikusan magyar jelenség, ami vonzza a turistákat. A világ legnagyobb külföldi fesztiváljai ezzel szemben szinte mind tematikusak. Talán ezért is nagyobb már évek óta a külföldi érdeklődők létszáma a Szigeten és talán ezért kezdik el szeretni a kisebb, tematikus összejöveteleket a hazai vendégek.

Fesztiválunk van nekünk is. A környék legkomfortosabb, kizárólag élőzenei fesztiváljának, a Tősfesztnek évről évre a Tősfürdő ad otthont július végén. A Plain-Rock Egyesület ütőképes csapata ilyenkor pár nap alatt igazi profi fesztivált varázsol a strandra, és – igazolják ezt a pozitív visszajelzések is – évről évre fejlődik szakmailag. A Tősfesztesek korosztálya nagyon vegyes, az extrém fiataloktól az idősebb blues-generációig mindenkinek szolgál valami csemegével, de az igényes élőzenei irányvonalat következetesen tartja. Így fért meg idén többek között Tátrai Tibor, Ganxsta Zolee, Pély Barna és a Leander Rising is egy színpadon. A fesztivál további érdekessége, hogy az ország minden tájáról érkezők mellett „félegyházi arcok” sokasága is áll a színpad előtt, mintha erre a hétvégére a Rocktár közönsége szőröstül-bőröstül átköltözött volna Tőserdőbe fürödni és bulizni egy jót. Talán ez is történik a mi Tősfesztünkön. 

 

Ónodi Árpád főszervező

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!