Kultúra 2019. március 23. 17:30

Új fejezetet nyitottak a tehetséges mórás képzőművészek

Képgaléria
Új fejezetet nyitottak a tehetséges mórás képzőművészek
A Móra Ferenc Gimnázium tehetséges képzőművész diákjai március 20-án rendezték meg a XXI. MFG Biennálét. A megnyitón Szabó Ildikó művésztanár, az alkotó közösség vezetője elmondta, hogy a mostani kiállítással kétszer húsz évet zárnak le. Az első tárlatot Rosta Ferenc művésztanár szervezte meg lelkes tanítványaival. A fiatalok jól fogadták a kezdeményezést, és onnantól kezdve él ez a szép mórás hagyomány. – 20 év után én vettem át a kör vezetését, a kiállítások szervezését, és örömmel mondhatom, hogy folytatjuk a sorozatot, és új korszakot kezdünk – tette hozzá.

Az ünnepélyes megnyitóra a gimnázium 12/A-B-C, a 11/E. illetve a 10/C, 10/E, 9/B, 10/B. osztályos tanulói látványos és hangzatos groteszk játékkal készültek. Felkészülésükben segítségükre volt Palásti Lászlóné tanárnő. Mivel az idei biennálé választott témája a kortárs volt, így mind a diákok képzőművészeti alkotások és a megnyitót színesítő előadás is kortárs érzésekkel átitatott volt.

Rosta Ferenc a Biennálé megálmodója, így összegezte gondolatait: – Egyszer, réges-régen az emeleti kis kamarateremben a Móra Ferenc Gimnázium rendezett egy rajzkiállítást az akkori tehetséges diákok munkáiból. Bizony senki sem gondolta volna, hogy még húsz fogja követni. Miután kétévenként rendeztük ezeket a bemutatókat, Kiskunfélegyházán polgár jogot nyert a gimnázium biennáléja. Sokáig a Szakmaközi Művelődési Ház fogadta be. Gyorsan lepergett negyven esztendő, és most valami más előtt állhatunk meg. A mai kor a régi hagyományokat talán értékesnek tartja, de már nem igazán érzi sajátjának az akkori világot az ifjú korosztály. S a lelkes tanárnő, aki ebből a hagyományból érkezett, válaszút elé kényszerült. Vagy megszünteti ezt a régi hagyományt (lényegében a kiállításokat), vagy valami újjal tölti meg a keretet.

Köszönöm a tanárnőnek, hogy a huszadik (az ezt megelőző kiállítással) végleg lezárta a múltat, és ez a mai 21. biennálé jelenti egy új kor kezdetét. Szabó Ildikó tanárnő azt vállalta fel, hogy egy teljesen új ciklust indít el. Csak remélni merem, hogy ugyanolyan sikereket fognak elérni, mint elődeik – zárta mondandóját Rosta Ferenc.

 

Kövessen minket a Facebookon is!