Helyi hírek 2019. március 29. 16:00 Forrás: euronews.com

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás
Ismét óraátállítás lesz Európában a hétvégén: március 31-én, vasárnap hajnali két órakor egy órával előre kell állítani az időmérőket.

410-192 arányban elfogadta az Európai Parlament az óraátállítás, vagyis a téli-nyári időszámítás megszüntetését célzó határozatot, amelynek végrehajtására 2021-ig adtak időt a tagállamoknak.

A szavazás még nem jelenti, hogy a kérdést véglegesen eldöntötték, hiszen előbb az Európai Tanácsnak és a tagállamoknak is el kell fogadnia azt, de ez alapján fogják a továbbiakat a tagállamokkal megvitatni, ami alapján végleges formát ölt majd az erről rendelkező törvény.

Az Európai Bizottság már korábban zöld utat adott a finnek által benyújtott kezdeményezésnek, amit továbbítottak is az EP-nek. A parlamenti képviselők a hét eleji ülésen végül úgy döntöttek, hogy továbbengedik a javaslatot, és következő körben a nemzeti kormányokkal egyeztetnek arról, hogyan és milyen feltételekkel lehetne a váltást végrehajtani.

Most tehát a nemzeti kormányokon van a sor, akiknek 2021-ig adott időt az EP arra, hogy saját hatáskörben rendezzék a kérdést. Azoknak, akik a nyári számítást választják, 2021 márciusában kell utoljára átállítani az óráikat, akik viszont örökös téli időszámítást akarnak, azoknak 2021 októberében. Az EP egyébként az örökös nyári időt támogatja.

A képviselők egymás közötti egyeztetésre kérik a tagállamokat és a bizottságot annak érdekében, hogy az egységes piac működését ne forgassa fel az, hogy egyes országok a téli, míg mások a nyári időszámítás mellett döntenek.

Ha a bizottság úgy látja, hogy az egyes tagállamok tervei jelentős és folyamatos fennakadást okoznak az egységes piac működésében, akkor az irányelv alkalmazásának legfeljebb egy éves halasztását javasolhatja, fogalmaz az elfogadott szöveg.




 

Kövessen minket a Facebookon is!