Helyi hírek 2019. március 28. 13:00

Fél éve az egészség szolgálatában

Képgaléria
Fél éve az egészség szolgálatában
Egy 2017-es pályázat eredményeként, 2018. szeptember 1-jén kezdte meg munkáját Kiskunfélegyházán az Egészségfejlesztési Iroda (EFI), amely egészségügyi és mentálhigiénés területen, széles életkori skálát célzó, megelőző és életmódváltó programokat szervez. Az első féléves időszakban lezajlott közösségi és egyéni foglalkozások eredménye azt mutatja, hogy ingyenes programjaik a kötelező ellátási formák közötti rések betöltése mellett nagy segítséget nyújtanak a lakosság egészségmegőrzésében.

– Korábbi tapasztalatok nélkül született meg Kiskunfélegyházán az Egészségfejlesztési Iroda, ami azt is jelenti, hogy nem volt könnyű mankókat találni induláskor – mondta el Tóth Katalin, az EFI szakmai vezetője. – Induló programjaink népszerűsége azonban azt mutatja, hogy a városban már hatékonyan működő számos csoport, egyesület, klub munkáját összehangolva és kiegészítve, az életmódváltáshoz, vagy állapot megtartáshoz hatékony segítséget tudunk nyújtani.

Bejelentkezés alapján a polgármesteri hivatal udvarában kialakított akadálymentesített irodában fizikális és mentális állapotfelmérést végzünk, amelynek eredménye ismeretében ajánljuk közösségi programjainkat és egyéni tanácsadásainkat, vagy bizonyos, kritikus esetekben háziorvoshoz, illetve szakorvoshoz irányítjuk a klienseket.

Elsősorban azok keresnek bennünket, akik fiatalon és viszonylag egészségesen meg tudták kezdeni nyugdíjas éveiket, és emellett lehetőséget keresnek a hasznos időtöltésre, de többen jönnek hozzánk betegség utáni rehabilitáció céljából is. Hat alkalmas, heti rendszerességgel végzett foglalkozásaink alkalmasak arra, hogy a jelentkezők térítésmentesen megismerjenek különböző mozgásformákat, amiket később maguk is folytathatnak.

Ilyen, már befejeződött életmódváltó programunk volt a vízitorna és a jóga, amelyeket követve áprilisban – szintén egy fizikailag kíméletes mozgásforma –, a nordic walking és "Szabad a tánc!" címmel a tánc jótékony hatásaira alapozó csoportos foglalkozás indul. Mindezek mellett folyamatos lehetőséget kínálunk Szalontai Enikő dietetikus bevonásával a széles rétegeket érintő betegségek diétás tanácsadására.

Az EFI felvállalta a gyászolók támogatását, hiszen sokan nem tudják, hogy ebben a nehéz időszakban segítséget is kérhetnek. Gyászfeldolgozó csoportunk Szívós Péterné vezetésével működik.

Hamarosan indítjuk „Kérdezze meg gyógyszerészét” előadássorozatunkat, amelynek keretében városunk gyógyszerészei beszélnek a munkájuk során leggyakrabban előforduló problémákról, a gyógyszerszedések kapcsán elkövethető hibákról.

Az egészségi állapotmegőrzés része a lelki betegségek megelőzése, ahol a korai felismerés és megfelelő mederbe terelés sorsdöntő lehet. Modok Ágnes pszichológus az egyéni tanácsadások mellett életvezetési tréningeket és önismereti előadásokat tart, amely mellett óvodákba, iskolákba is ellátogat. A szülőkkel és a gyerekekkel foglalkozó szakembereknek közvetlen segítséget tud nyújtani a közösségben sokszor hatványozottan előforduló gyermekkori, kamaszkori konfliktusok, vagy agresszió kezelésében, a drog- és alkoholproblémákkal és egyéb neveléssel kapcsolatos kérdésekben.

Kiskunfélegyháza mellett a vonzáskörzetbe tartozó településeken is jelen vagyunk, Bugacon, Bugacpusztaházán, Gátéron, Petőfiszálláson és Pálmonostorán iskolákba, munkahelyekre is szervezünk programokat, de adott esetben egyéni tanácsadást is végzünk.

Munkánkat segítik és pályázatunkat nagy mértékben támogatják Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata, a városi kórház, a védőnői szolgálat, a város oktatási intézményeinek és közművelődési intézményeinek vezetői, a városban működő civil szervezetek és egyesületek is.

K. G.

Fotó: Egészségfejlesztési Iroda

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!