Helyi hírek 2019. március 31. 10:00

Lakásán túl ingóságait is érdemes biztosítania!

Lakásán túl ingóságait is érdemes biztosítania!
A legtöbb ember tisztában van azzal, hogy vagyonát érdemes bebiztosítania, éppen ezért az ingatlannal rendelkezők szinte minden esetben kötnek lakásbiztosítást. Ugyanakkor ma már a vagyonbiztosítások köre jelentősen kibővült, így ingóságaink és kertünkre is érdemes lehet biztosítást kötni.

Miért nem elég a lakásbiztosítás?

Ha vagyonbiztosításokról beszélünk, a legtöbben értetlenül állnak azon kérdés előtt, hogy miért is kellene nekik ingóságukra biztosítást kötniük, miért nem elegendő a lakásbiztosítás. Ha jobban belegondolunk, hamar világossá válik a kérdés: a vagyonbiztosítások közül a lakásbiztosítás csupán az ingatlanunkat ért károk esetén fizet, a lakásban található értékeink megsemmisülése, károsodása vagy eltulajdonítása esetén nem. Pedig ha összeadjuk, hogy mi minden értékünk van a lakásban, akkor az, ma már tetemes összegre is rúghat, és nem kell itt értékes festményre vagy széfben őrzött ékszerekre gondolni!

Vegyük például az elektronikai berendezéseinket: okostelevízió, laptopok, telefonok, vagy ruházatunk, cipőink, bútoraink értékét, ha mindent összeadunk, értékük akár több százezer forintra is rúghat, amelyeknek pótlása egy egyébként is nehéz helyzetben akár lehetetlenné is válhat. Természetesen mielőtt ingóságainkra biztosítást kötnénk, feltétlenül tisztázzuk, hogy a biztosítás szempontjából mi minősül ingóságnak és mi nem az. (Erről a témáról bővebben olvashatnak ebben a cikkben).

Fontos azzal is tisztában lennünk, hogyha ingóságbiztosításban gondolkozunk, mennyi is azok értéke, hiszen a biztosító az ingóságaink értéke alapján fog velünk biztosítást kötni. Amennyiben ebben bizonytalanok vagyunk, akkor érdemes lehet igénybe venni a biztosítótársaság értékbecslőjét, aki segít felbecsülni értéküket. Az ingóságok értékének alul- vagy felülbecslése sok esetben előfordul, ami később komoly problémákat okozhat, hiszen, ha alulbecsüljük az ingóságok értékét, akkor kár esetén jóval kisebb összeget kapunk csak kézhez, mint amennyit a tárgyak ténylegesen értek. Persze ilyenkor jóval kisebb biztosítási összeget fizetünk csak, mint ha piaci értéken becsültük volna fel őket. Ha viszont felülbecsüljük a tárgyaink értékét, akkor a magas biztosítási összeg miatt károsíthatjuk meg magunkat.


Alternatív biztosítások vagyona biztosítására

A vagyonbiztosítások között nem csak ingóságbiztosításokat köthetünk, hanem lehetőségünk van más jellegű értékeink bebiztosítására is. Így például lehetőségünk van csak egy bizonyos eszközünket bebiztosítani, például laptopunkat a laptop-biztosítással.

Az egyik legérdekesebb biztosítástípus a kertbiztosítás. Sokaknak életük egyik legfontosabb részét képezi a kert, amelyben lehetnek olyan növények, kerti bútorok vagy más vagyontárgyak, amelyeket mindenképpen be szeretnénk biztosítani. Hiszen jöhet egy jégeső, egy hatalmas vihar, egy rongáló vagy egy betörő, esetleg egy vandál, és több évtizedes munka eredménye mehet tönkre egyetlen pillanat alatt. Éppen ezért miért ne biztosíthatnánk be a kertünket is? A kertbiztosítás is a vagyonbiztosítások sorába illeszkedik, és éves szinten egy nem túl magas összegért biztosíthatjuk, hogy kertünk is biztonságban legyen.





 

Kövessen minket a Facebookon is!