Helyi hírek 2019. április 1. 12:00

Szakma Kiváló Tanulója versenyt nyertek a kossuthos diákok

Képgaléria
Szakma Kiváló Tanulója versenyt nyertek a kossuthos diákok
A Szakma Kiváló Tanulója Versenyt, vagyis a 12. Szakma Sztár Fesztivált a budapesti Hungexpo épületében rendezték meg. A márciusi háromnapos megmérettetésen két félegyházi diák jeleskedett az általuk képviselt szakmában.

A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Iskolája és Kollégiumának diákjai, Pozsár Aletta fodrásztanuló és Zsolnai Balázs festő, mázoló, tapétázó tanuló kiválóan teljesítették a szakmai zsűri elvárását. Aletta kitartó munkájával az ötödik helyig jutott, Balázs pedig első helyezett lett a versenyben. Ezekkel a rangos helyezésekkel automatikusan megkapták a szakmai végzettségüket.

A fodrász kategóriában a neves zsűritagok előtt megannyi kritériumnak kellett eleget tennie Pozsár Alettának. Az írásbeli feladatok megoldása után a gyakorlaté volt a főszerep. Az első versenynapon a modern klasszikus férfi hajvágást kellett bemutatnia, majd a négy alap hajvágásból kettőt elkészíteni. A kompakt és a lépcsőzetes hajvágási stílus precíz munkát igényelt. Az utolsó feladat a konty fésülése volt, amelyhez modellt is kellett vinni. A második napon a lefelé hosszabbodó és az uniform stílust mutatták be a versenyzők, majd egy kiválasztott modellen kontyot készítettek, ahol a szépérzéket és a kreativitást pontozták. Utolsó feladatként a szóbeli tételekből adtak számot. Aletta felkészítő tanárai Nagyné Patkó Anikó és Fliszár Károlyné Marika voltak. Gyakorlati oktatója Presztóczki Veronika, Ezüstkoszorús Mester volt.

Kiváló teljesítmény

Kiváló hozzáállással és teljesítménnyel az ország legjobbjának bizonyult Zsolnai Balázs, a KSZC
Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Iskolája és Kollégiuma festő, mázoló, tapétázó
végzős tanulója a háromnapos Országos Szakma Kiváló Tanulója Versenyen (Szakma Sztár Fesztivál).

A végső szakmai megmérettetést két válogató verseny előzte meg, amelyen elméleti és
gyakorlati feladatok alapján döntött a szakmai zsűri a nyolc, döntőbe jutott tanuló személyéről.
Balázs győzelme komoly munka és szakmai elköteleződés gyümölcse. A felkészülést Nemes
Zoltán
gyakorlati oktató (6. fotó) és Erdélyiné Szabadi Ibolya szakmai elméleti tanár
segítették.

A végső feladatot 2x5 óra alatt kellett teljesíteni: egy kötelező szerkesztést és egy szabadon
választott témájú és technikájú feladatot, kötött elemekkel (6. képen, háttérben). Ezzel a teljesítménnyel Balázs automatikusan megkapta a szakmai végzettséget, így iskolájától egy időre elköszönve most már aktívan űzi választott szakmáját sok megrendelő örömére.

A kiskunfélegyházi Kossuth iskola, valamint Balázs lakhelye, Csengele is büszke a fiatal szakemberre, akire persze még sok tanulás vár az életben. Köszönet a felkészítő tanárok aktív és odaadó munkájáért, valamint Balázs szüleinek a segítő támogatásáért. Az iskola és a festő, mázoló, tapétázó szakma sok – hozzá hasonlóan elkötelezett, megbízható – tanulót vár meghirdetett szakmáira.

 

Kövessen minket a Facebookon is!