Kitekintő 2014. augusztus 15. 11:30 Forrás: femina.hu

Havi 23 800 forint plusz

Havi 23 800 forint plusz
Érdemes pályázni rendszeres szociális ösztöndíjra, illetve szociális támogatásra, hiszen havonta több tízezer forinttal maradhat több a zsebben. Még nem csúszott le senki a határidőről. Ha valaki nem jogosult a támogatásra, akkor is érdemes körülnézni, hiszen lehetőség bőven akad.




Ezekre van szükség a pályázathoz

Akár egyetemista, akár főiskolás valaki, érdemes körülnézni a támogatási lehetőségek között. Egy egyszerű kérvény benyújtásával rendszeres havi támogatáshoz lehet jutni, mely akár 23 800 forint is lehet - írja az Eduline.hu.

A határidőt mindig az adott intézmény szabja meg, így érdemes arról és a kitöltendő nyomtatványokról is az intézmény honlapján érdeklődni. Általában augusztus végi, szeptember eleji határidővel kell számolni a szociális ösztöndíj és támogatás esetén. A pályázatot minden félévben meg kell újítani. Legkönnyebben az adott intézmény honlapjáról is elérhető online felületen lehet pályázni.

A pályázathoz szükség lehet anyakönyvi kivonatra, bírósági határozatra, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által hitelesített jövedelemigazolásra, de akár a közüzemi számlák másolatára is. Ha valami nem világos, az adott intézmény hallgatói önkormányzatát érdemes felkeresni. 

Ezeknek a feltételeknek kell megfelelni

Akkor lehet pályázni, ha államilag támogatott szakon tanul, egészségi állapot miatt rászoruló, vagy hátrányos, esetleg halmozottan hátrányos helyzetűnek, netán nagycsaládos vagy családfenntartó. Az egykori árvákat és félárvákat is illeti támogatás az államilag finanszírozott szakokon. Az igazolandó állapotnak 2014. január 1. és július 31. között kell fennállnia.

A havi ösztöndíj összege halmozottan hátrányos helyzetű, fogyatékossággal élő, egészségi állapotuk miatt rászoruló, családfenntartó, nagycsaládos és árva hallgatók esetében nem lehet alacsonyabb a hallgatói normatíva  20%-ánál, azaz 23 800 forintnál, hátrányos helyzetű, korábban gyámság alatt álló, illetve félárva diákok esetében pedig a normatíva 10%-ánál, azaz 11 900 forintnál.

Akkor lehet hozzájutni a fent említett támogatásokhoz, ha állami ösztöndíjjal tanul, amennyiben önköltséges a hallgató,  ezekre nem lehet pályázni. Ekkor sem érdemes azonban elkeseredni, hiszen önköltséges képzésben is elérhető több ösztöndíj. Ilyen a Bursa Hungarica, a Köztársasági Ösztöndíj vagy épp a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Program.
 

Kövessen minket a Facebookon is!