Helyi hírek 2019. április 5. 17:00

Klímavédelem nélkül sivatag lesz Félegyházán

Képgaléria
Klímavédelem nélkül sivatag lesz Félegyházán
Ezzel a címmel tartott sajtótájékoztatót Vágó Gábor, az LMP EP-listavezetője és Kis-Szeniczey Kálmán, a Bács-Kiskun megyei önkormányzati képviselője, a félegyházi szervezet elnöke, április 4-én. A sajtótájékoztató után a Felsőtemetőben elültettek hét kislevelű hársfát, amelyet az LMP megyei szervezete ajándékozott a városnak. Ígéretük szerint a klímavédelem érdekében a későbbiekben is hozzájárulnak Félegyháza zöldfelületeinek gyarapításához.

– A klímaváltozás nem egy távoli téma. Itt van, érezzük a bőrünkön. Ez nem csak a gazdákat érinti, hiszen érzékelhető a zöldség- és gyümölcsárak növekedésében is. Cselekedni kell tehát mihamarabb, mert ha nem lépünk, akkor a Homokhátság, így Félegyháza és környéke is elsivatagosodik – kezdte mondandóját Vágó Gábor. – Ha nem akarjuk, hogy egy szaharai táj képe köszönjön vissza, akkor most kell elkezdeni olyan drasztikus lépéseket, amelyek az első pillanatban kényelmetlennek tűnhetnek, de hosszútávon a túlélésünket szolgálják.

Három olyan terület van, ahol mielőbb változtatni kell. Az egyik az energiatermelés. Úgy gondoljuk, hogy a 0 százalék atom, és 100 százalék megújuló energiaellátásra kellene áttérni. Már most meg kell kezdeni a fejlesztéseket, amelyek a nap- és szélenergia, valamint a geotermikus energia hasznosítását szolgálják.

Másik a közlekedés fejlesztése. Szeretnénk elérni, hogy 2030-tól csak elektromos, vagy hibrid hajtású autók kerülhessenek forgalomba.

De fontos terület a mezőgazdaság átalakulása is. Amennyiben ennek az ágazatnak nem sikerül átalakítani a szerkezetét és továbbra is a nagyüzemi, vegyszeres termelés lesz a domináns, akkor sem a vidéki foglalkoztatási helyzete, sem az élelmezés biztosítása nem garantált. Át kell állni a szárazságtűrő kultúrákra, és fejlett öntözőrendszert kialakítani – tette hozzá.

Kis-Szeniczey Kálmán arról számolt be, hogy a megyei önkormányzat képviselői – pártállástól függetlenül – komolyan kezelik a klímaváltozás kérdését. – Már készülőben van a klímastratégia. Pillanatnyilag extrém helyzetben vagyunk, hiszen novembertől térségünkben alig volt csapadék. 150 milliliter hiányzik a földekről, felmerül a gazdákban az a kérdés is, hogy vessünk, vagy ne vessünk.

Mi elsősorban a mezőgazdasági termelés biológiai, környezeti alapfeltételeire, termelési alapjainak megteremtésére helyeznénk a hangsúlyt. Elsősorban a talaj termőképességének megőrzésére, azért, hogy mezőgazdasági térségünkben a továbbiakban is húzó ágazat maradhasson – tette hozzá a megyei önkormányzat képviselője.

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!