Helyi hírek 2019. április 9. 13:00

Dán vendégek a városházán

Képgaléria
Dán vendégek a városházán
A testvérvárosi kapcsolatot ápoló Silkeborg városának küldöttsége és a Dán-Magyar Baráti Kör egyesület delegációja járt Kiskunfélegyházán az elmúlt héten. A vendégek Tiszaalpáron és Lakiteleken, valamint Kecskeméten is számos érdekes programon, eseményen vettek részt, melyből kiemelhető az a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által szervezett polgármesteri találkozó, ahol Steen Vindum polgármester és Martin Jakobsen képviselő tartott előadást a dán önkormányzás helyi tapasztalatairól, és a részönkormányzatokhoz hasonlító szervezeti egységek szerepéről a helyi demokrácia megvalósításában.

A kiskunfélegyházi találkozó a baráti kapcsolatok megerősítéséről és a jövőbeni együttműködésről szólt. A városháza dísztermében Rosta Ferenc köszöntötte a vendégeket, és szólt Kiskunfélegyháza jelenéről, a fejlesztési tervekről. Ván Jenő képviselő felidézte az immár 2 évtizedes kapcsolat előnyeit, személyes tapasztalatait, amelyet ma saját gazdaságának fejlesztésében hasznosít.

A beszélgetés munkaebéden folytatódott, ahol a vendégek a korábban említett fejlesztések részleteiről érdeklődtek, valamint szóba került egy kisebb dán delegáció részvétele is az idei Libafesztiválon.

A 14 fős delegáció ezt követően a kecskeméti Katona József Könyvtár nagytermében egy konferencián vett részt, mely Johan Brødsgaard 2. alpolgármester és Linda Lyngsøe, képviselő, részönkormányzat-vezető előadásával vette kezdetét. Ezt követően Oláh Edit, a Nemzeti Közművelődési Intézet megyei igazgatója a Cselekvő Közösségek projekt kapcsán a közművelődési intézmények társadalmasításának szükségességéről, majd Szabó Csaba, az Agóra ifjúsági közösség szervezője az önkéntes közösségi szolgálatról és a fiatalok mozgósításának lehetőségeiről beszélt. Gaborják József a CédrusNet projektről adott tájékoztatást.

Fotó: Fantoly Márton és a Magyar-Dán Kulturális Egyesület

 

Kövessen minket a Facebookon is!