Helyi hírek 2019. április 11. 10:00 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

Tájékoztatás lótartók részére

Tájékoztatás lótartók részére
A lovat (is) tartó gazdák figyelmébe ajánljuk a 119/2007.(X.18.) FVM rendeletben, a 110/2013. (IV. 9.) Korm. rendeletben, és a 41/1997. (V. 28.) FM rendeletben szereplő előírásokat.

Az állattartónak be kell jelentenie, és az országos adatbázisban nyilván kell tartani minden olyan tartási helyet, illetve tenyészetet, ahol legalább egy lóféle állatot tartanak. A nem törzskönyvezett és a nyilvántartásba vett lóféléket transzponderrel meg kell jelölni. Ezen lófélék esetében az alternatív jelölés a transzponderrel történő jelölés mellett kiegészítő jelleggel végezhető.

Azonosítatlan lóféle egyede nem hozható forgalomba. Az állat tulajdonosának vagy a tulajdonos megbízásából az állattartónak a Magyarországon született lófélék egyedi azonosítását saját költségén el kell végeztetnie a születés helye szerinti gazdaság elhagyását megelőzően, de legkésőbb a születésük időpontjától számított 12 hónapon belül.

Az állattartó kérésére a transzponder beültetését a kibocsátó szerv megbízásából a Magyar Állatorvosi Kamaráról, valamint az állatorvosi szolgáltatói tevékenység végzéséről szóló törvény szerinti szolgáltató-állatorvos vagy a törvény szerinti állatorvosi asszisztens, a lófélék alternatív jelölését pedig a kibocsátó szerv végzi.

A transzponderes, illetve az alternatív jelöléssel egyidejűleg a transzponder beültetését végző állatorvos vagy állatorvosi asszisztens, illetve a kibocsátó szerv kitölti a nyilvántartásba vételhez, valamint a lóútlevél kiadásához szükséges adatokat tartalmazó csikójelölési jegyzőkönyvet, valamint kitölteti az állattartóval a lóútlevél-igénylő lapot. Az állattartó átadja a transzponder beültetését végző állatorvosnak vagy állatorvosi asszisztensnek, illetve a kibocsátó szervnek a tulajdonosnak a tulajdonjogára vonatkozó nyilatkozatát (tulajdonosi nyilatkozat). A transzponder beültetését végző állatorvos vagy állatorvosi asszisztens továbbítja a kibocsátó szervnek a csikójelölési jegyzőkönyvet, a lóútlevél-igénylő lapot, valamint a tulajdonosi nyilatkozatot.

Minden, fél évnél idősebb lovat háromévenként takonykór felderítésére irányuló immundiagnosztikai vizsgálat alá kell vonni. A vizsgálat lehet szem- vagy szerológiai próba. Össze lehet kötni a fertőző kevésvérűség, mének esetében a tenyészbénaság felderítésére irányuló vizsgálatokkal.

Lovassport rendezvényen csak fertőző kevésvérűség szempontjából szerológiailag negatív állatok vehetnek részt. A lóversenyre vagy lósport rendezvényre állatot szállító állattartó esetén – amennyiben a lovak más állattartó lovaival érintkeznek vagy érintkezhetnek – az egész lóállományt évente, más állattartó fél évnél idősebb lovait pedig háromévente, fertőző kevésvérűség szempontjából szerológiai vizsgálatnak kell alávetni.




 

Kövessen minket a Facebookon is!