Kitekintő 2014. augusztus 15. 10:25 Forrás: palyazatfigyelo.info

Tanévkezdést segítő pénzbeli és természetbeni ellátások

Tanévkezdést segítő pénzbeli és természetbeni ellátások
Sajnos manapság egyre több család küzd az iskolakezdés anyagi terheivel,főleg ha több gyermek is van. Ezeknek a családoknak egészen sok lehetőségük van arra, hogy segítséget vegyenek igénybe az iskolakezdéshez és minél olcsóbban kijöjjenek! Nézzük meg, hogy mik azok a támogatások, melyek a segítségünkre lehetnek iskolakezdéskor!


1. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény

Ez a támogatás a nehéz szociális helyzetben lévő családokban élő gyermekeknek jár. Ennek segítségével a gyermek jogosult lesz a normatív gyermekétkeztetési támogatásra, ingyenes tankönyvekre és más egyéb kedvezményekre. Ez egy nem pénzbeli, hanem természetbeni ellátás, melyet a helyileg illetékes jegyző tud megállapítani. Azon családoknak jár, mely családokban az egy főre eső jövedelem nem éri el a mindenkori nyugdíj minimum 130 %-át. Ha a gyermek fogyatékos, akkor a határ 140%-ra emelkedik. Abban a családban is 140% a határ, ahol a szülő egyedül neveli gyermekét.

2. Kiegészítő gyermekvédelmi támogatás

Ez a támogatás egy pénzbeli juttatási forma, melyet az a gyám kap, aki olyan gyermekről gondoskodik, aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül. Akkor jár a támogatás, ha a gyám a gyermek tartására köteles és nyugdíjat kap (baleseti és a nyugdíjszerű is ide tartozik) vagy időskorúak járadékában részesül.

3. Erzsébet utalvány formájában további segítséget kapnak, azok a családok akik rászorulók az augusztusi és a novemberi hónapban, mindkét hónapban az utalvány összege 5800 forint. A gyámok is kapnak támogatást, az ő támogatási összegünk szintén augusztusban és novemberben 8400 ft mindkét hónapban.

4.Gyermekétkeztetés

A gyermekétkeztetéshez való támogatás sávosan van meghatározva.Az egy vagy két gyermeket nevelő családokban ha az egy főre jutó nettó jövedelem 17.100.- Ft alatt van, akkor 100 %-os támogatást kapnak, vagyis a gyermek teljesen ingyenesen étkezik az iskolában.

5.Tankönyvellátás

A egyik legnagyobb költséget jelenti a családok számára a tankönyvek megvásárlása, amely akár 25 ezer forint is lehet gyermekenként. Ha erre támogatás van az óriási segítséget jelenthet a családoknak. Tartósan beteg gyermekeknek, fogyatékkal élő gyermekeknek, pszichés fejlődési vagy magatartászavarral rendelkező gyermekeknek ingyenes tankönyvellátás jár, ilyen betegségek például a dislexia, disgráfia. A nagycsaládosok gyermekei is ingyenes tankönyveket kapnak, ez jelenleg három vagy több gyermeket jelent .Azoknak is jár az ingyenes tankönyvellátás, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt kapnak.

6. Iskolakezdési támogatás

Egy támogatás, melyet a főnökünk adhat nekünk, hogy megkönnyítse az iskolakezdést. Ezt a támogatást, akár mindkét szülő is igénybe veheti. Általában ez sem pénzbeli ellátás, hanem egy utalvány formájában folyósítják, melyet számos dologra el lehet költeni, mely a z iskolakezdéssel kapcsolatos, mint például tanszerek, tornafelszerelés, iskola csomagok stb.

7. Óvodáztatási támogatás

Azoknak a családoknak jelent segítséget, akik rendszeres gyermekvédelmi támogatást kapnak, illetve a halmozottan hátrányos helyzetű családok.

8. Nyári étkeztetés

Ez egy olyan támogatás mellyel az önkormányzatok élhetnek, így ingyenes étkezést biztosítva a gyermekeknek a nyári hónapokban. Ezt a támogatást általában a leghátrányosabb helyzetű települések kapják elsősorban.
 

Kövessen minket a Facebookon is!