Helyi hírek 2019. április 8. 17:30

Különleges költészeti élményt kínál a városi könyvtár

Különleges költészeti élményt kínál a városi könyvtár
Aki még nem talált maga számára megfelelő Költészet napi programot, annak érdemes ellátogatni a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba április 9-én, 17 órakor, ahol egy különleges, ingyenes produkcióval találkozhat, Költészet napi GRAF slam címmel.

A Slam Poetry a nyolcvanas évek közepén jelent meg, mint önálló előadói műfaj, Marc Kelly Smith („Slampapi”) kezdeményezésére. Ez egy modern költészeti stílus, amely csakis szóban és leginkább élőben hatásos. Nem versfelolvasás, mert első hallásra is érthető a szöveg és többnyire fejből mondják, színpadi elemekkel tarkítva. Nem színházi előadás, mert nincs előzetes forgatókönyv, bárki felmehet a színpadra. Nem rap, mert nincs alatta zene és nem is szükséges a kötött ütemes lüktetés.

Kicsit mégis rap, mert az utca nyelvén szól, aktuális témákról, hétköznapi emberektől, hétköznapi embereknek. Kicsit mégis színház, mert az egyes versek előre megtervezettek, begyakoroltak és az előadók a szavakon kívül egész testüket is bevethetik. Kicsit mégis vers, mert többnyire van benne rím, hasonlat, metafora és egyéb költészeti elemek.

Ez egy kötetlen stílus, amiben az egyetlen szabály, hogy a slammernek három perce van a színpadon a szavalásra, hogy érveljen, meggyőzzön, megnevettessen, szórakoztasson, elgondolkodtasson és sikert arasson! (Forrás: slampoetry.hu)

Fellépők lesznek: Hegyi B. Anna, Lukács Gergely, Nagy Sándor
Zenei kíséret: Dencs Dominik és Polyák Krisztián

 

Kövessen minket a Facebookon is!