Helyi hírek 2019. április 11. 07:30

Bimbózó testvértelepülési kapcsolat

Képgaléria
Bimbózó testvértelepülési kapcsolat
Az elmúlt évben hitelesítették a Jászfényszaru és Kiskunfélegyháza közötti testvértelepülési kapcsolatot. Az együttműködés jegyében Zilahy Zoltán jászfényszarui szobrászművész grafikai alkotásaiból nyílt kiállítás április 5-én, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A megjelenteket és a művészt Győriné dr. Czeglédi Márta, Jászfényszaru polgármestere és Rosta Ferenc, Félegyháza alpolgármestere köszöntötték. Az alkotó munkásságát dr. Feledi Balázs művészeti író ismertette és ajánlotta a kiállítást látogatók figyelmébe. A megnyitón közreműködtek a Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola zenész növendékei.

Rosta Ferenc így fogalmazott megnyitójában: – Tavaly, szeptember 8-án a félegyházi libafesztiválon került sor Jászfényszaru és Kiskunfélegyháza települések testvérvárosi okmányainak aláírására. Akkor a két polgármester hitet tett amellett, hogy a megkötött szerződést ki kell bontani, s erre a kulturális terület látszott a legmegfelelőbbnek. Így jött el ez a mai este, ahol városunk nevében külön is szeretném nagy tisztelettel köszönteni Jászfényszaru küldöttségét, mindenekelőtt Győriné dr. Czeglédi Mártát, a település polgármesterasszonyát, kiállítóművészüket, Zilahy Zoltán szobrászművészt, valamint a delegáció kedves tagjait.

Különös ez a tárlat, már csak azért is, mert visszaköszön benne egyfajta közös múlt is. Hiszen tudjuk, hogy az 1740-es esztendő elején 71 jászfényszarui család indult el erre felé, hogy a Kiskunság homokján új hazát találjon. Az otthon maradottakból lettek a mai jászfényszaruiak. Az elvándoroltakból lettek Félegyháza új telepesei, akik pár száz év multával hivatalosan is találkozhattak testvéreikkel, hogy megpecsételjék, ami a sors könyvében leíródott. Ez hát a történet vége. A mai alkalommal pedig Zilahy Zoltán jászfényszarui szobrászművész kiállításával kezdetét veheti az a kulturális kaland, amelyet remélhetőleg ezután már együtt is írunk. Így ezért ez egy új történet kezdete is egyben.

Jászfényszaru polgármestere Győriné dr. Czeglédi Márta örömének adott hangot, hogy a két település egymásra talált. Kifejtette, hogy a jászfényszaruiak szívesen fogadták a testvértelepülési kapcsolat felvételét, és bíznak abban, hogy gazdag, színes együttműködés alakul ki. Nos ez a folyamat megkezdődött, és remélhetőleg számos értékes kulturális rendezvénnyel, közösségek találkozójával folytatódik. 

Zilahy Zoltán Budapesten született, 1958-ban. Művészeti tanulmányait a Budapesti Képzőművészeti Szakközépiskolában szobrász szakon kezdte. Mestere Borbás Tibor szobrászművész volt. Középiskola után a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult. Mestere Somogyi József szobrászművész volt. 1985 óta tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. Egyéni és csoportos kiállításokon is részt vesz. Jászfényszarun 2018-ban megnyitotta saját galériáját, ami egyben állandó kiállítás is.

A tárlat április 25-éig látogatható.

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!