Helyi hírek 2019. május 11. 10:00

Rácz Mária mini állatkertje

Képgaléria
Rácz Mária mini állatkertje
Rácz Mária félegyházi kutyakozmetikus nem csak egy izgalmas szakmát képviselő szakember, hanem megannyi érdekes állat gazdája is. Az állatairól és a szakma iránti elköteleződéséről kérdezte lapunk a fiatal, törékeny testalkatú hölgyet.

– Mióta dolgozol kutyakozmetikusként?

– Két éve foglalkozom vele, de kicsi gyermekként már megfogalmazódott bennem, hogy ez az én álomszakmám. A szüleim eleinte óvtak a választásomtól, attól tartottak, hogy esetleg egy kutya megharap, vagy komolyabban megsérülök. Többször harapott meg kutya, de ez sem tántorít el a hivatásom szeretetétől. A saját szalonomat itt, Kiskunfélegyházán februárban nyitottam, előtte Kecskeméten dolgoztam, ahol alkalmanként most is besegítek. A családban senki sem dolgozott a szakmában, de mindig is voltak kutyáim, most is több van. Az állatszeretet, ami meghatározó volt számomra. Otthon jelenleg is több kutyám van, mint a csau-csau, cane corso és egy skót terrier.

– Csak kutyákkal foglalkozol?

– Nem, elvétve cicák is betévednek. Jellemzően perzsa és brit cicák járnak hozzám, akiknek a szőrét kell fésülni, vagy éppen a karmukat levágni, illetve a fülüket kell kitisztítani. Egy olyan vendégem van, aki megengedi, hogy meg is fürdessem. Ő egy perzsa cica, akit teljes szőrben tartunk, vagyis nem nyírjuk meg, hanem a fürdetés után megszárítom, kifésülöm havi rendszerességgel. A cicákkal sokkal nehezebb, ezért kevesebb kozmetikus vállalja a rendberakásukat. Több türelem kell hozzájuk, amely a habitusukból ered. Egy kutya jobban tud alkalmazkodni a „kiképzéshez”.

– Milyen méretű, szőrminőségű kutyák a vendégeid?

– Minden méretből van delikvensem, de a nagyobb testű kutyákhoz kell a gazdi segítsége is. A súlyukból és a méretükből eredően őket nehezebb mozgatni, de a rendszeres ápoláshoz szokott állatokkal nem szokott gond lenni.

– Milyen érdekes vendégeid voltak eddig?

– A komondor és a puli típusú kutyákat tudnám leginkább kiemelni. Náluk a méretükből és a szőrük különlegességéből fakadóan kicsit bonyolultabb törődést igényelnek. A fürdetést követően kézzel szét kell választani a rojtokat, az idegen anyagokat el kell távolítani, amelynek következménye, hogy az állat bőre jobban szellőzik. A trimmelést igénylő szőr is speciális szakértelmet kíván, ezt az eljárást kevesebben végzik, mint a sima nyírást, mivel kemény fizikai megterhelés a kozmetikus számára.

– Mennyire viselik a jószágok a kötelező szépítkezést?

– Mint minden, ez is szoktatás kérdése. Amennyiben a kutya vagy macska megkapta a kötelező oltásokat, el lehet kezdeni a kozmetikushoz szoktatást. Eleinte csak fésülgetem, kivágom a szőrt a lábujjai közül, fültisztítás is szóba jöhet. Fontosnak tartom a fokozatosságot ebben az esetben is.

– Milyen időközönként kell eljárni a szakemberhez?

– Ez az állat szőrének minőségétől függ. A kinti kutyákat viszonylag ritkábban kell hozni, a benti kutyusokat gyakrabban. A benti kutyusoknál rendszeresebben kell beiktatni a fürdést.

– Látom tele a falad oklevelekkel. Az alapszakma elvégzése után milyen továbbképzési lehetőségek vannak?

– Az a kozmetikus, aki bizonyítottan öt évet eltölt a szakmában, elvégezheti a mesterszakot is. Nekem is szerepel a terveim közt, hogy teljesítem a kritériumokat. Mindig van képzési lehetőség, én is több ilyen alkalmon részt vettem. Versenyekre is rendszeren járok, ezek mindegyike egyre motiváltabbá tesz engem. Szeretem a versenyek miliőjét.

V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!