Helyi hírek 2019. április 17. 07:30

A könyvtári szolgáltatások változásait vitatták meg

Képgaléria
A könyvtári szolgáltatások változásait vitatták meg
Könyvtáros szakemberek találkoztak Kiskunfélegyházán a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban április 9-én. Az én könyvtáram című projekt keretében megtartott összejövetelen többek között megbeszélték, hogy az internet egyre szélesebb körű használata milyen új kihívások elé állítja a bibliotékákat és a munkatársakat. Az egyik legfontosabb megállapítás az volt, hogy a könyvtáraknak alkalmazkodniuk kell az új igényekhez és 21. századi platformmá kell válniuk.

A tanácskozáson szó esett arról, hogy miként tudják megszólítani a fiatalokat és segíteni őket a tájékozódásban, a felkészülésben, mindennapjaikban. Napjainkban a 14 év alatti gyerekek közül több mint 440 ezren aktív könyvtárhasználók, de nemcsak őket, hanem minél több óvodást és diákot is szeretnének elérni. A projekt keretében 90 mintaprogramot dolgoztak ki a fejlesztők.

Fontos mozzanat, hogy a könyvtárak olyan képesség- és készségfejlesztő programok kidolgozását vállalták fel, amelyek a köznevelés igényeihez is igazodnak. Ezek rendkívül izgalmas területeket ölelnek fel, mint például a világhálón elérhető digitalizált közgyűjteményi tartalmak, a robotika, a programozás, az internet biztonságos használata. Ugyanakkor az olvasás megszerettetése, népszerűsítése sem szorul háttérbe. A programok nagy hangsúlyt helyeznek az interaktív feladatmegoldásokra, az élménypedagógiára, a kooperáció, azaz az együttműködés örömére. Nemcsak tehetséggondozó, hanem esélyteremtő és hátránykompenzáló programok is készültek, hiszen alapvető cél a korai iskolaelhagyók számának csökkentése.

Megfogalmazódott az is, hogy a jövőben a könyv csak másodlagos eszköz lesz a könyvtárosok kezében. Ami már tapasztalható, hiszen jelentősen csökkent a kikölcsönzött könyvek száma, viszont a beiratkozásoké nem. Tehát elsősorban nem a könyvek miatt jönnek be a könyvtárba a fiatalok, hanem élményszerzés miatt.

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!