Helyi hírek 2019. április 18. 07:30

Körkérdés: Mennyire ápolja a húsvéti hagyományokat?

Képgaléria
Körkérdés: Mennyire ápolja a húsvéti hagyományokat?
A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, az "ünnepek ünnepe", amelyhez számos népszokás és hagyomány kötődik. Körkérdésünkben arra kerestünk választ, ki hogyan készül húsvétra, és mivel tölti az ünnepnek köszönhető hosszú hétvégét.

Nemcsok Mihályné (78)

Gyerekként a húsvéti hagyományokat a saját bőrömön tapasztaltam. Korán reggel megjelentek a locsolkodók, igyekeztem előlük elrejteni a kancsókat és a szódás üvegeket. A fiatalok körében már kiveszett a locsolkodás. Jó érzéssel, nosztalgiával emlékezek vissza ezekre az időkre.

 

Kutasi Richárd (25)

A fiatalok egyre kevésbé ismerik és gyakorolják a húsvéthoz köthető hagyományokat. A locsolkodás terén a szűkebb rokonságot keresik fel, már nincs meg a klasszikus ezzel járó egész napos program. A hagyományos ételek, főtt sonka és tojás természetesen asztalra kerülnek és persze húsvéti verseket is ismerek, amiket szűkebb környezetben mondok el.

 

Gácsi-Kiss István (45)

Hagyományos húsvéti ételeket és italokat vendégségben szívesen fogyasztok. Az én korosztályomnál még divatos volt a locsolkodás, de már eltűnt a húsvétnak ez a varázsa. Korábban sem tartoztam a nagy locsolkodók közé, nem hiszem, hogy ez később változni fog. Aki megteheti inkább pihenéssel tölti ezeket a napokat. Gyakorta hosszú hétvégéket, kirándulásokat szerveznek húsvétra a családosok.

 

Petróczi Károlyné (70)

Minden évben elkészítem a húsvéti ételeket, emellett igyekszem megőrizni és fenntartani a húsvéthoz köthető hagyományokat. A húsleves nem maradhat el és időjárástól függően kocsonya is készül. Húsvét alkalmából idén kisebb családi összejövetelt szervezünk, jelen lesz a 93 éves édesanyám is. Az unokák és a gyermekek még tovább viszik a locsolkodást, húsvéti verseket is szoktak mondani.

G. Z.
 

Kövessen minket a Facebookon is!