Helyi hírek 2019. április 14. 13:00

Titkok a levéltárból – 50 éve épült a szakmunkásképző iskola

Titkok a levéltárból – 50 éve épült a szakmunkásképző iskola
Kiskunfélegyházán az iparos tanoncok szervezett oktatása 1882-ben kezdődött meg. Az első tanonciskola a mai piactéren egykor álló ún. „Fehériskola” épületében működött.

1908-ban a város vezetősége iparos- és kereskedőtanonc iskola céljára megvásárolta a mai Béke tér 4. szám alatti Fazekas-féle házat. Itt öt tanteremben délelőtt elemi és polgári iskolai oktatás folyt, délután pedig az iparos- és kereskedőtanoncok foglaltak helyet az iskolapadokban. Ez az épület (többszöri felújítással és átalakítással) 1969-ig szolgálta az ipari tanulók képzését, majd 1976-ig 120 tanuló diákotthoni elhelyezését oldották meg itt. Lebontása után a Centrum Áruház épült fel ezen a helyen.

Az ipari iskola vezetői már 1963-ban tervbe vették egy új, legalább 12 tantermes, tornatermes szakmunkásképző intézet felépítését. A Városi Tanács a létesítmény számára térítésmentesen felajánlott egy 16 ezer négyzetméteres, később szükség szerint nagyobbítható közművesített területet a Kossuth utcán, a vasútállomás közelében. Ezen a helyen állt korábban a Fehérkereszt vendéglő, utóbb a gépgyár használta.

Az építkezés hamarosan megkezdődött, az alapokat 1967 márciusában kezdték lerakni. Bár a kivitelezés kicsit csúszott, de ötven évvel ezelőtt, 1969. március 24-én a félegyházi szakmunkástanulók végre birtokukba vehették az új iskolájukat, akkori nevén a 608. számú Ipari Szakmunkásképző Intézetet. A mintegy 18 millió forintos beruházási költséggel létesített épület három emeletén összesen 12 tanterem kapott helyet. Az átadási ünnepségre zsúfolásig megtelt a hatalmas tornacsarnok lelátója. Az érdeklődőknek Serege Gábor, az új intézet igazgatója elmondta, hogy az iskolában összesen 1500 fiatal 50 különböző szakma gyakorlati és elméleti tananyagával ismerkedhet meg.

1976-ra az iskola területén több mint 43 millió forintos beruházással elkészült az ötszintes, 200 ágyas diákotthon, az 1000 adagos konyha és a korszerű ebédlő, valamint a kilenctermes tanműhely is. Ma az iskola Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Iskolája és Kollégiuma néven működik.

Ónodi Márta




 

Kövessen minket a Facebookon is!