Helyi hírek 2019. április 16. 13:00

A Petőfi-emlékhelyek képviselői találkoztak Félegyházán

Képgaléria
A Petőfi-emlékhelyek képviselői találkoztak Félegyházán
Kiskunfélegyháza volt a házigazdája április 12-én, a Petőfi-emlékhelyek 33. nemzetközi találkozójának és a társaság közgyűlésének. A találkozón megjelent vendégeket Rosta Ferenc alpolgármester köszöntötte, majd Juhász István tartott előadást Tájélmény Petőfi költészete címmel. Mészáros Márta néprajzkutató Nemzeti közkincs címmel Köllő Miklós szobrászművész félegyházi Petőfi-szobrának kalandos történetét ismertette.

Rosta Ferenc alpolgármester köszöntőjében elmondta: – Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy a Petőfi-emlékhelyek nemzetközi találkozójának idén is Kiskunfélegyháza ad helyet, ahogyan tette ezt 1993-ban és 2005-ben. Kiskunfélegyházán, ahol Petőfi Sándor gyermekéveit töltötte, évente többször tisztelgünk nagy költőnk emléke előtt. Elsőként 1867. október 13-án, az országos nagy Petőfi-ünnepség keretében helyezték el őseink a már 1860-ban elkészített emléktáblát a Petőfi-ház falán. Innentől kezdve minden évben rendszeressé vált nagy költőnkről a megemlékezés, majd kialakult a Petőfi-kultusz ápolása városunkban.

Ennek a folyamatnak kiemelkedő eseménye volt a Segesvárról elmenekített Köllő-szobor felállítása Kiskunfélegyháza főterén, 1922-ben. Majd ennek mintegy viszonzásul Kiskunfélegyháza adományaként 20 évvel ezelőtt Fehéregyházán felavatott Máté István csongrádi szobrászművész alkotása Petőfi Sándor egész alakos szobra. A költő iránti szeretetünk és tiszteletünk azóta sem lankadt, példa erre, hogy a 2018-2019-es esztendőt Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Petőfi Emlékévvé nyilvánította, akárcsak a 2008-2009-es éveket. A mostani emlékév eddig 25 eseményt, rendezvényt ölelt fel, és az egyik legjelentősebb volt köztük annak a Petőfi cd-nek a kiadása, amelyen Kiskunfélegyháza polgárai: gyerekek és felnőttek szavalnak Petőfi-verseket, illetve a Széljáró Balladás együttes által megzenésített Petőfi-versek is hallhatók ezen a különlegességen. És reméljük, ugyancsak érdekesnek ígérkező esemény lesz az idén májusban tartandó Petrovics és Hrúz leszármazottak találkozója, amelyet Kecskemét után másodízben Kiskunfélegyháza rendez  zárta gondolatait az alpolgármester.  

A találkozón Pázmándi Judit, Benséné Kiss Szilvia és Vas László megzenésített Petőfi-verseket adott elő. Professzor dr. Csikány Tamás akadémikus A szabadságharc végnapjai címmel tartott előadást, majd ezt követően diákelőadók osztották meg gondolataikat a költőről és munkásságáról.

A városházi tanácskozás után a vendégek megkoszorúzták Petőfi Sándor szobrát, és meglátogatták a félegyházi emlékhelyeket, valamint dr. a Tarjányi József magángyűjteményéből nyílt kiállítást.  

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!