Kultúra 2014. január 22. 06:55

Testvérvárosokba juthat el a hungarikumok és helyi értékek híre

Képgaléria
Testvérvárosokba juthat el a hungarikumok és helyi értékek híre
Mint arról korábban már beszámoltunk, 1,5 millió forintos támogatást nyert a Testvérvárosi Egyesület Kiskunfélegyháza A nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt pályázaton. A projekt részleteiről és várható eredményeiről kérdeztük Dongó Anitát, a polgármesteri hivatal külkapcsolati és EU referensét.

– A Vidékfejlesztési Minisztérium tavaly októberben írta ki azt a pályázatot, aminek célja a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének, megőrzésének és gondozásának a támogatása.  Melyik területre helyezte a hangsúlyt a Testvérvárosi Egyesület nyertes pályázata?

– Az egyesület tevékenységéből adódóan a külkapcsolatainkra építettünk a projekt tervének összeállításakor. Ennek jegyében a hungarikumok, nemzeti és helyi értékek bemutatására és népszerűsítésére helyeztük a hangsúlyt, mégpedig elsősorban a Kiskunfélegyháza testvér- és partnervárosaiból érkező vendégek körében.

– Mely városokat érinti a projekt?

– Kiskunfélegyháza testvér-, illetve partnertelepülései közül az erdélyi Segesvár, Korond, Torda és Kikinda, a szlovákiai Uhrovec (Zayugróc), a lengyelországi Rabka-Zdrój, a francia Bagnols-sur-Céze, a belga Eeklo, a német Braunfels, a spanyol Carcaixent, az angol Newbury, és az olasz Feltre van benne a projektben.

– Hogyan tervezik a program gyakorlati megvalósítását?

– A projekt megvalósítására hat hónap áll rendelkezésünkre, így legjobb alkalomnak a Városalapítók Napja kínálkozik, ahol sokszor egyébként is számos partnerváros képviselteti magát. Ezúttal partnervárosi találkozó keretében a hungarikumokat, nemzeti és helyi értékeket bemutató programokat szervezünk vendégeinknek. Ennek során együttműködünk a Kiskun Múzeummal (a múzeum baráti köre szintén nyert a pályázaton) és a Kiskunfélegyházi Értéktár Bizottsággal. A tervek szerint lesz kézműves kiállítás, táncház, kóstoltatás… Célunk, hogy a rendezvény ideje alatt a vendégek megismerjék az értékgyűjtés, értékőrzés folyamatát, valamint – a hungarikumok, nemzeti és helyi értékek mellett – a hagyományos mesterségeket is.

– A következő hónapok feladata tehát adott, hiszen a Városalapítók Napjáig a legapróbb részletekig elő kell készíteni a projektelemeket. Milyen tervei vannak az egyesületnek ezen túltekintve?

– Ez az első nyertes pályázatunk – korábban nem állt módunkban pályázni -, így különösen nagy lelkesedéssel és ambícióval látunk hozzá a megvalósításnak. Nagyon sok tervünk van még. Az ötleteket folyamatosan gyűjtjük és egyeztetjük a tagokkal, partnervárosokkal, illetve Kiskunfélegyháza önkormányzatával, tehát folyamatos, élő kapcsolatot tartunk fenn, a közös tervek megvalósításához pedig keressük a pályázati lehetőségeket.

(Fotó: Az Országos Könyvtári Napok rendezvényei keretében a Testvérvárosi Egyesület is bemutatkozott.)

Kövessen minket a Facebookon is!