Helyi hírek 2019. április 21. 07:30

Zöld oldal – Tavaszi koncert – kerti munkákra hangolva a közparkokban

Zöld oldal – Tavaszi koncert – kerti munkákra hangolva a közparkokban
A közparkok, városi zöldfelületetek gondozását a félegyházi városfenntartó cég mintegy 25 fővel látja el. A csapat fele fűnyírást végez, ők március-áprilistól kezdve szeptember-októberig folyamatosan kaszálják a parkok, útmenti zöldsávok gyepfelületeit, általában évi 10-12 alkalommal, de a kiemelt területeket akár 20-22-szer is.

Fűnyírás kézi tologatós kisgépekkel a volt Zeneiskola előtti parkban

A csapat másik fele a városi és városrészi közparkok területének teljes körű gondozását, tisztántartását végzi. Ez ilyenkor kicsit olyan, mint amikor a koncertteremben a hangversenyre hangol a zenekar. A hangverseny – a nyári virágpompa – előtt valamennyi zenész behangolja hangszerét, hogy a koncert tiszta és csengő hangon, harmóniában zengjen majd a közönségnek.

A tavaszi kerti munkák során készítjük elő a közparkokat, hogy azok a nyári 4-5 hónapos intenzív használat idején a legjobb önmagukat adják. Ilyenkor láthatjuk a gyomláló, kapáló, gereblyéző, ültető, locsoló, takarító kertészeket, vagy halljuk a fűnyíró, gyepszellőztető, gyepszélvágó gép és a motoros fűrész berregését, de illatozhatjuk a frissen szétszórt a talajjavító trágya pellet természetesen egészséges illatát is.  


Talajjavító trágya pelletet szór a csapat egyik része a Hermann Ottó parkban

Kívülről nézve, hallgatva még csak karcos hangokat érzékelünk, de tudjuk, hogy az egyes hangokból hamarosan összhangban megcsendül a „zenemű”. A zenészek gyakorolnak, hangolnak, koncerteznek, végzik a munkájukat, hogy a közönség jól érezze magát, hogy igazi élményben legyen része.

A hangverseny hasonlat, talán sok mindenben sántít, de azt mégis jól példázza, hogy begyakorlott, fegyelmezett, szervezett, átgondolt, egymásra figyelő és nem utolsó sorban jólélekkel végzett csapatmunka nyújt számunkra is, és szerez mások számára is örömet.


A zöld- és járdafelületek tisztántartása is hozzátartozik a parkok gondozottságához

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a parkfenntartás ennek szellemében folyjék. A színfalak mögött itt is sok minden történik, amíg megtelik a koncertterem, felhangzik a mű, vagyis a parkok, közterek megtelnek sétáló, beszélgető, üldögélő emberekkel.

A „zenekar” első debütálása a húsvéti ünnep, ekkorra bizony rendnek illik lennie, függetlenül attól, hogy korán vagy későn van az ünnep. Az idén a főtéri átépítési munkák miatt néhány központi közpark nem része a repertoárnak, ami viszont kicsit rásegített arra, hogy más területeken jobban elmélyedjünk a készülődés során.

Jó látni, amikor a jól végzett munka – bizony fáradságos – örömével a kertészek maguk is megállnak egy pillanatra megnézni az eredményt, de tudjuk, hogy ez a munka Önökért, Önöknek van. És nagyon jó, amikor azt tapasztaljuk, hogy az itt élők is ráhangolódnak erre a városi dalárdára, és szépülnek az előkertek, kertek, ház előtti utcaszakaszok, egyre szebb és szebb dallamok csendülnek ásóval, kapával, gereblyével.




 

Kövessen minket a Facebookon is!