Helyi hírek 2019. április 28. 07:30

Aki(k)től a harang szól - 2. rész

Aki(k)től a harang szól - 2. rész
Az évszázadok során sohasem volt könnyű harangozónak lenni. De ilyen nem mindennapi harangozói pályával, rendkívüli helytállással kutatásaim során nem találkoztam, ezért döntöttem úgy, hogy Tarjányi István működéséről külön cikkben emlékezem meg.

Vezető fotó: Tarjányi Gyula és két ifjú segédje, 1965-ben

1940-ben, az Újtemplom plébánosa, Zámbó Dezső harangozói állást hirdetett, amelyre több jelentkező közül az akkor 42 éves földmunkást választotta.

A fél fejjel mindenkinél magasabb, vékony testalkatú, szép beszédű, határozott fellépésű mosolygós embert hamar megszerették a hívek, de a plébános is. Ő ennek hamarosan jelét is adta, amikor körülbelül egy év múlva harangozóját besorozták a Don-kanyarba készülő 2. magyar hadseregbe, szakácsnak. Zámbó atya közbenjárt érte és két nap múlva már haza is engedték.

1944. március 29-én életbe lépett a „zsidóellenes intézkedések első hulláma”, és elkezdték zaklatni, számba venni majd összegyűjteni a városban élő és dolgozó zsidókat. Tarjányi István merész, veszélyes lépésre szánta el magát: az 1927 óta praktizáló, köztiszteletben álló, a szegények orvosaként ismert dr. Schwartz Lajost elbújtatta a templom padlásán. Senkinek semmi nem tűnt fel, olyan jól sikerült hónapokon át az akció. 


Tarjányi István, 1952-ben

1944. június 15-én, a mindenre kíváncsi Franciska lányával (szül.: 1931) a templom főkapujából nézték, ahogy a gettóból a vasútállomásra terelik a 983 embert bevagonírozni. Ezek után az orvos lejött a padlásról, majd elhagyta a várost. A kislányt csak ezt követően vitte fel édesapja a toronyba, mondván: itt az ideje megtanulnod harangozni, de a Szent Annához (a nagyharang) kicsi vagy…

1944. október 23-án az oroszok elérték a várost. Újabb próbatétel következett. Szerencsére Tarjányi Istvánnak veleszületett tulajdonsága volt, hogy mindenkivel szót értett, így a követelőző orosz katonákat is meg tudta győzni, hogy ne telepítsenek géppuskalőállást a toronyba. Tette ezt egyedül, mert a plébánosa Pesten feküdt kórházban. Belegondolni is szörnyű, mi történt volna a tornyokkal, ha tűzharc alakul ki…

A háborúnak vége lett, a tornyok megmenekültek, ám újabb nehéz időszak következett. A vallásgyakorlás hátrányos következményekkel járt, veszélyeztette az emberek munkahelyét, állását, nem ritkán az életüket. Fokozottan vonatkozott ez a politikai szervezet tagjaira. Egy ilyen vezető beosztású budapesti jegyespár ennek ellenére szeretett volna egyházi esküvőt, ezért leutaztak Félegyházára. (Azokban az években több házasság titokban köttetett.) Csakhogy ezt a párt a megfigyelők végig követték. Szerencséjükre azonban a templom körül sikerült szem elől tűnniük, így Szabó László plébános összeadhatta őket. Tarjányi István – aki egymaga volt mindkét fél esküvői tanúja – egész éjjel leste a toronyból, hogy mikor tűnik el végre „az a rettegett autó”. Reggel lett, mire mindenki előjöhetett a sötét templomból. Elmúlt a közvetlen veszélyhelyzet…


Bal szélen Tarjányi István, jobb szélen a segédje, Mátyás

Volt egy harangozó-segédje, Mátyás, de az ilyen kényes-titkos dolgokról neki sem beszélt. Az édesapját árnyékként követő Franciskának azonban feltűntek a szokatlan események. Ám kérdéseire csak annak 1962-es nyugdíjba vonulása után kapott választ. Akkor már, mint Mezei Istvánné. Franciska a harangozókról szóló első újságcikk megjelenése után jelentkezett, és osztotta meg velem emlékeit, sőt tudott mutatni fényképeket.

A Tarjányi családból a huszadik század történelmének talán legsötétebb éveiben 52 éven át folyamatosan szolgálta valaki a várost harangozóként. Tarjányi Istvánnak bátyja volt Tarjányi Gábor, aki az Ótemplomban működött 1946 és 1964 között. Károly nevű öccsének pedig a fia volt Tarjányi Gyula, aki szintén az Ótemplomban volt harangozó, nagybátyja halála után, 1965-től 1992-ig.

Szabó-Szűcs József

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!