Helyi hírek 2019. április 29. 14:30

Az ország Bálint gazdája volt a vendég Félegyházán

Képgaléria
Az ország Bálint gazdája volt a vendég Félegyházán
A 100. életévében járó dr. Bálint György kertészmérnök, a SuperdogHome meghívására érkezett Kiskunfélegyházára és tartott előadást a Szakmaközi Művelődési Házban április 25-én Szívügyünk a kert címmel. Az érdeklődők ismerősként és szeretettel fogadták Gyuri bácsit. Már előadása megkezdése előtt is sok kérdéssel fordultak hozzá, és a régi közös emlékeket is felidéztek.

Az ország kertésze elmondta, hogy régóta ismeri Kiskunfélegyházát, és mindig szeretettel jön a városba. Paprikatermelők, kertbarát-körök meghívását fogadta el számos alkalommal, és reményei szerint hasznos megbeszéléseket tartottak. Sajnálja, hogy a várost az autópálya révén már elkerüli a főútvonal, mert Félegyháza nagyon szép, érdemes csak átutazóban is látni a régi és új épületeket, a városháza pedig egyszerűen elbűvölő. Tudja, hogy nagyon jó gazdák élnek itt, és jó földek is vannak. Örömmel látta most is, amikor bejöttek, hogy egy jó nagy tábla föld már be van szántva mesterien, úgy, ahogy az a nagykönyvben megvan írva.

Előadásában hallgatóságának figyelmét felhívta arra, hogy az innováció korában élünk, amikor nagyon gyorsan változik minden, így a mezőgazdasági termelés, a kertészkedés is. Éppen ezért az új módszereket a gazdáknak meg kell ismerni és megtanulni.

Fontos az is, hogy ha valakinek van egy talpalatnyi földje, azt meg kell művelni. Kell rajta termelni valamit, ami hasznos és szép. Egy pár tő virágot, borsót, vagy egyéb haszonnövényt. Ez megszépíti és megjavítja környezetünket, de az sem mellékes, hogy jó hatással van a közérzetünkre, amire manapság nagyon nagy szükségünk van.    

Az összejövetelen azt is megtudhattuk, hogy 100 évesen is aktív és dolgozik. Az előző napon a Szent István Egyetemen tartott egy három órás előadást. Pályája elején sokan az Ablak című műsorban ismerték meg, ahol kertészeti tanácsokat adott. Ezt a foglalatosságot azóta is űzi a Facebook-oldalán, amelynek már több mint 400 ezer követője van. De cikkeket is ír, és gondozza saját kis kertjét.

Az összejövetelen a házigazda SuperdogHome is ismertetőt adott munkájukról. Viraczkó Andrea elmondta, hogy idén ünneplik első születésnapjukat. Az alapítók gyermekkoruk óta állat- és környezetbarát emberek, együtt élnek a természettel.

Szabadidős élményprogramjaik során nemcsak az állat és környezet növényvédelmi, védettséget élvező természeti értékek, de még a hagyományokból fennmaradó örökségek értékeire is felhívják a figyelmet, programjaik által mélyítik és át is adják a tudást a következő generációnak. Kirándulásokat is szerveznek, szülőbarát módon szünidőben szervezik tavaszi és őszi szabadidős programjaikat.

Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!