Helyi hírek 2019. április 30. 14:30

A tűz és jég földjéről szólt a szabadegyetem előadása

Képgaléria
A tűz és jég földjéről szólt a szabadegyetem előadása
Izlandról tartott képekkel gazdagon illusztrált élménybeszámolót és ismertetőt Gruber László a városi könyvtárban a Földrajzi szabadegyetem előadásán. A világutazót, egyetemi előadót, általános és középiskolai tankönyvek íróját Bense Zoltán, a sorozat házigazdája köszöntötte és mutatta be közönségének.

Gruber László előadása előtt lapunknak elmondta: - Annak idején óriási álmom volt, hogy eljussak Izlandra. Volt egy jó barátom, Fábián Tamás, aki már nyolc alkalommal járt ott, elbeszélései nyomán én is szerettem volna eljutni ebbe az országba gimnazistáimmal közösen. 2010-ben végre megvalósult az álom, és két és fél hetet tölthettünk Izlandon. Olyan szerencsés volt ez az út, hogy már többször megismételtem, ősszel pedig a nyolcadik utazásra készülök.

2010-ben jókor voltunk kint, akkor még csak 400 ezer turista járt évente arrafelé. Ez mára meghétszereződött, 2,3-2,4 millió az oda látogatók száma, ami nem véletlen. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt az országot. Tavasszal is csodálatos, de ősszel a legszebbek a színek, jó eséllyel pedig még északi fényt is láthatunk.

A főváros, Rejkjavík roppant hangulatos. Ez az ország a tűz és a jég földje, de emellett a vízesések földje is. Érdekes az állatvilága, és mindenképpen el kell látogatni a jeges tavakhoz, amelyek maradandó élményt nyújtanak a látogatóknak.

Az előadás az NKA támogatásával jött létre.

s. r.

Fotó Fantoly Márton
 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!