Helyi hírek 2019. április 29. 09:00

Képcsarnok nyílt a félegyházi olimpikonokról

Képgaléria
Képcsarnok nyílt a félegyházi olimpikonokról
Kiskunfélegyháza korábbi és jelenkori olimpikonjait bemutató sporttörténeti képcsarnok nyílt április 27-én, a Kiskunfélegyházi Városi Sportcsarnokban. A félegyházi sportértéktár kibővülésével 12 olimpikon kapott helyet a képcsarnokban. Mellettük Kiskunfélegyháza városának sportbüszkeségét, Zsivótzky Gyula olimpikon érdemeit, eredményeit is megismerhetik a látogatók.

Dr. Varga Béla (birkózás), Raggambi Fluck István (atléta), Molnár László (evezés), dr. Zarándi László (atléta), dr. Réczi László (birkózó), Vadász László (nemzetközi nagymester), Kürtösi Zsolt (atléta), Messzi István (súlyemelő), Szűcs Csaba (atléta) és Mizsei György (ökölvívó) mellé városunk két paralimpikonja, Lőrincz Krisztina (evezés) és Csontos Piroska (atlétika) is bekerült a „Félegyházi Olimpikonok” képcsarnokába. Egyúttal mindketten felvételt nyertek a félegyházi sportértéktárba – erről döntött a Kiskunfélegyházi Értéktár Bizottság a képcsarnok megnyitását megelőzően.

Az ünnepélyes keretek között megtartott értéktár bizottsági ülésre és a képcsarnok megnyitására jelenleg is élő olimpikonok, családtagok, sportolók, hozzátartozók gyűltek össze.

A Kiskunfélegyházi Értéktár Bizottság azzal a céllal jött létre 2013-ban, hogy a helyi értékeket összegyűjtse. A sportteljesítmények kategóriában a félegyházi születésű olimpikonok is helyet kaptak az értéktárban – mindezt Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója mondta el. Az értékek kutatásában, dokumentálásban részt vállalt a Petőfi Sándor Városi Könyvtár, a Kiskun Múzeum, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület, a Kiskun Múzeum Baráti Köre, illetve a Natura Hungarica Alapítvány és a Mentés másként nyári diáktábor. A félegyházi értékeket Fekete Beatrix, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnökhelyettese szerkesztette könyvbe még 2015-ben.

Kiskunfélegyháza polgármestere, Csányi József nyitóbeszédében kiemelte a sportcsarnok jövőbeni kulturális szerepét. Ennek egyik első lépcsője az itt megvalósult sportképtár. Hozzátette, meg kell találni a sportcsarnok funkcionális szerepét a város éltében és meg kell tudni tölteni hasznos tartalommal. Ennek megvalósításában a Félegyházi Szabadidő és Sport Nonprofit Kft., mint a városi sportcsarnok üzemeltetője, illetve a hozzá kapcsolódó programiroda vezetője, Iványi Ferenc vállal szerepet.

Az eseményen a képcsarnokba bekerült olimpikonok bemutatása és megismertetése mellett Zsivótzky Gyula fia, Zsivótzky Attila osztotta meg édesapjához fűződő gondolatait, emlékeit.

A képcsarnok a Félegyházi Szabadidő és Sport Nonprofit Kft. és a Kiskun Múzeum együttműködésében, Kiskunfélegyháza Értéktárban összegyűjtött anyagból készült, a HumanumSalma Humanitárius Alapítvány, valamint a Civil Szervezetek Szövetsége és magánszemélyek támogatásával.

 

G. Z.

Kövessen minket a Facebookon is!