Helyi hírek 2019. április 30. 13:00

Félegyházán járt a bükki füvesember

Képgaléria
Félegyházán járt a bükki füvesember
Félegyházán, a Móra Ferenc Művelődési Központban tartott előadást április 26-án Szabó György, vagyis a bükki füvesember. Gyuri bácsi az általa javallott gyógymódok hatékonyságának legmeggyőzőbb bizonyítéka: 91 éve ellenére kiváló egyészségügyi és mentális állapotnak örvend. A másfél órás előadás alatt korunk legelterjedtebb betegségeire és azok természetes kezeléseire tért ki.

Említette többek között a nőket és férfiakat sem kímélő hormonális problémákat, amelyek a gyermekvállalásra is befolyással lehetnek. A probléma okozójaként a második világháború környékén előszeretettel használt DDT (diklór-difenil-triklóretán) nevű rovarölő szert említette, amelyet a burgonyát pusztító krumplibogarak irtására használtak. Sajnos, ez a kemikália nagyon nehezen ürül ki a földekből, ezért a szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyen anyaggal kezelt földből ne vásároljunk zöldségeket.

Tanácsai szerint szervezetünk tisztító mechanizmusát támogatni kell! Évi kétszeri belső tisztítás ajánlott, amelyeket tavaszra és őszre érdemes időzíteni. A máj működésének serkentésére az egynyári ürömöt, a gyermekláncfüvet és a katángkórót ajánlotta. A veseműködés stimulálására a csalán, a nyírfa és a tejoltó galaj főzete hatásos. A verejtékmirigyek túlzó működése miatt egyre többen kivetetik műtéti úton a szervet, de ez a szakember megítélése szerint óriási gondokat okozhat, mivel az izzadás testünk számára fontos méregtelenítési funkció, még ha kellemetlen is.  

A népi gyógyászat kiemelkedő alakja szerint a népbetegségnek számító keringési problémák a fehérvérsejtek működési hibáját jelzi. A vénákban úgynevezett plakk képződik, ami elzárja a véráramlás útját. Ennek következtében felmegy a vérnyomás. Gyuri bácsi ezekben az esetekben a cékla, a csalán-, szeder- és málnalevél fogyasztását javasolta nagy mennyiségű C-vitaminnal kiegészítve.

Hangsúlyozta: az emberiséget tizedelő szörnyű kór, a rák kialakulásában nagy szerepet játszik az elfogyasztott élelmiszerek minősége és a környezeti hatások következményei. Kínában már az 1600-as évektől rendszeresen használják a nálunk még nem őshonos egynyári ürömöt. Kifejezetten ajánlott a malária kezelésében és a kullancs okozta Lyme-kór gyógyításában is. Rendszeresen iszogatva sokat tehetünk a megelőzés érdekében. A nálunk is sok helyen megtalálható diófa levelének használata ebben segítségünkre lehet. Júniusban leszedve a friss, egészséges hajtásokat, majd azok megszárított formáját leforrázva heti egy csészével elfogyasztva támogathatjuk a szervezetünket. Nem csak belsőleg tudunk védekezni a rák ellen, hanem külsőleg, lokálisan is megannyi eredményes gyógymód létezik. Ilyen például a körömvirágból elkészített tinktúra, vagy a krém bemasszírozása a problémás helyeken. Kutatások bizonyítják, hogy az aszalt szilva és a gyümölcsből készült lekvár antioxidáns tartalma kimagasló. Ezekkel is kenegethetjük a testünk különböző pontjait. Felhívta az előadó a hallgatóság figyelmét arra, hogy a legjobb hatást úgy érhetjük el, ha a nyugati orvoslás eszközei mellett alkalmazzuk ezeket a gyógymódokat.

Szabó György több évtizedes, a népi gyógyászat terén kifejtett kiemelkedő munkája elismeréseként 2018. március 15-én a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetését vehette át.

V. B.

Fotó: Patyi Zoltán

 

Kövessen minket a Facebookon is!