Helyi hírek 2019. május 1. 16:30

Meg tudjuk őrizni a májusi békét?

Képgaléria
Meg tudjuk őrizni a májusi békét?
Munkámból adódóan benne vagyok a közéletben. Sok-sok véleményt hallgatok meg, és megírom azt, amiről úgy gondolom, a közösségünk számára fontos. Ugyanakkor zárkózott is vagyok. Magamról, családomról szűkebb baráti közösségemen kívül keveseknek beszélek.

A körülöttem történt mindennapi dolgokról is igyekszem tájékozódni. Megnézem, meghallgatom a jobb- és baloldali beállítottságú televíziókat, rádiókat. Elolvasom mindkét oldal nyomtatott sajtóban kinyilvánított véleményét is. Természetes, hogy kialakul bennem egy világkép, de ezt soha, senkire nem szeretném ráerőltetni.

Életem során ugyanis azt tapasztaltam meg, hogy fiatalok és idősebbek egyaránt szívesen szóba állnak velem, örömmel veszik, ha elmondhatják gondolataikat (talán ez néha megkönnyebbülés is számukra). A beszélgetések során persze szóba kerülnek politikai természetű témák is. Ezeket is megbeszéljük. Én mindenkor csak az általam ismert tényekről szólok, eszem ágába sem jut bármilyen irányba terelgetni beszélgetőpartnerem gondolatait.

Hogy miért gondoltam papírra vetni ezt? Az idei május elsejei élményeim okán ragadtam tollat. A történet nagyon hasonlít az elmúlt évekhez. Családok, közösségek foglalták el a Parkerdőt, volt étel és ital: sör, bor, s minden egyéb, ami szem-szájnak ingere. A színpadon előadást előadás követett, de lehetett körhintázni, kocsikázni, focizni, és még ki tudja mi mindent. Közösségek települtek ki sátrakkal, ahol rotyogtak a pörköltek, sültek a húsok, hogy finom ebéddel kínálják a vendégeket.

De jelen voltak a helyi pártok is. Természetesen népszerűsítették magukat, és az ő sátraikban is rotyogott az étel a bográcsokban. Még aláírást is gyűjtöttek, és szinte mindegyik helyszínen többen fel is vállalták támogatásukat.

Miért is szólok erről? Elsősorban azért, hogy elmondjam, hogy kifeszített politikai közéletünkben a félegyházi majális békés, hangulatos volt. A pártok egymás mellett foglaltak helyet, vezetőik találkoztak és szót váltottak egymással. Pártolóikkal, akiket az előbb még egyik, vagy másik gyűjtőív aláírásánál láttam, legközelebb már a színpad előtti sátorban találkoztam békés sörözgetés, beszélgetés közepette.

Örömmel töltene el, ha Félegyházán tartóssá válna ez a májusi békés, megértő együttélés.

Hájas Sándor

Fotó: Kiss Gabriella, Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!