Helyi hírek 2019. május 9. 13:00

Félegyháza önzetlen jótevőjéről emlékeztek meg

Képgaléria
Félegyháza önzetlen jótevőjéről emlékeztek meg
Kiskunfélegyháza önzetlen jótevőjére, a Kalmár-kápolna építtetőjére Kalmár Józsefnéra emlékeztek a városháza aulájában felállított emléktáblánál születésének 205., halálának 150. évfordulóján. A koszorúzás előtt Kapus Béláné, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnöke ismertette életét, munkásságát. Beszéde végén kifejtette: – Bízunk abban, hogy rövid megemlékezésünk is segíti azt, hogy Kalmár Józsefné híre, neve, nemes tetteinek emléke örökké fennmarad.

Kapus Béláné megemlékezéséből megtudhattuk: – Kalmár Józsefné Fazekas Anna 1814. december 30-án született Kiskunfélegyházán, a nagytekintélyű Fazekas családban, három fiúgyermek leánytestvéreként. Gondos neveltetésben részesült, kitűnően beszélt németül, eredetiben olvasta Schillert és Goethét. 1839-ben esküdött örök hűséget Kalmár Józsefnek. A hozott örökséget takarékossággal, jó beosztásuknak is köszönhetően, idővel megsokszorozták. Ez lett az alapja későbbi alapítványaiknak, jótékonykodásaiknak.

Házasságukból két gyermek született, József és Bertalan, akik korán, 21 és 24 éves korban meghaltak. Ekkor – családi temetkezési helynek is szánva – megépíttették a Kalmár-kápolnát. Férjét 1884-ben vesztette el. Az özvegyen maradt Anna asszony atyjának, anyjának emlékére 1890-ben leányiskolára, fiainak emlékére 1891-ben fiúiskolára, Sándor testvérének emlékére pedig 1892-ben kisded óvodára tett alapítványt. Adakozó kedve továbbra sem lankadt. Támogatta a Vakok intézetét, a Ludovika-akadémiát. A továbbtanulók támogatására hozta létre a főgimnáziumi alapítványt, amely elsőként Móra Ferenc tanulmányaihoz nyújtott segítséget.

A város jótevője 1909. május elsején, 95 éves korában halt meg. Ekkor hozták nyilvánosságra az 1903-ban megírt végrendeletét, amelyből kiderül, hogy szinte mindene a városé lett. Rokonairól, közvetlen segítőiről sem feledkezett meg, de a várost tette általános örökössé. Sajnos alapítványait 1948-ban megszüntették, vagyonát államosították. Nemzedékek nőttek fel úgy, hogy nem is hallottak Kalmár Józsefnéról és tetteiről.

A rendszerváltás után azonban a kápolna melletti utca visszakapta a Kalmár József nevet. Előkerült és újra láthatóvá vált az emléktábla is, amely a család munkásságát méltatja. A város régi tartozást pótolva, érdemei elismeréseként Kalmár Józsefnét 1991. december 31-én Kiskunfélegyháza díszpolgárává választotta. A kitüntető javaslat így fogalmazott: „…adományozásaival és tiszteletreméltó tetteivel gazdagította városát...” – zárta gondolatait Kapus Béláné.
 

Kövessen minket a Facebookon is!