Helyi hírek 2019. május 10. 11:30

Születés hete - Kibővített Betűbölcsi a könyvtárban

Képgaléria
Születés hete - Kibővített Betűbölcsi a könyvtárban
A Születés Hete rendezvénysorozat apropóján kibővített Betűbölcsit tartottak május 7-én, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban, a Kiskunfélegyházi Védőnői Szolgálat, a Nagycsaládosok Kiskunfélegyházi Egyesülete és a Petőfi Sándor Városi Könyvtár összefogásával.

A színes programon nagyon sok kisgyermekes anyuka részt vett. Néma Attiláné Ella dúla arról beszélt, hogy mennyire fontos az anyukának és nem utolsó sorban a babáknak is az első pár óra, amelyet együtt, nyugalomban tölthetnek el egymással. Ez a szenzitív periódus elengedhetetlen ahhoz, hogy a mama és a baba közelebbi kapcsolatba kerüljön egymással. Az első két-három órában a szülést követően a baba nagyon aktív, aztán ezt az állapotot felváltja a körülbelül 24 órán át tartó alvósabb időszak. Ella elmondta, hogy azokban a kórházakban is lehetőség van ezt a pár órát kihasználni, ahol ez az ellátási protokollban nem szerepel. Amennyiben az anyának, vagy ha az ő egészségügyi állapota ezt nem teszi lehetővé, az apának erre igénye van, jelezni kell a személyzetnek. Akkor sem kell kétségbe esni, ha az újszülött nem akar egyből szopni, ugyanis tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy a legtöbbüknek a 40-50-dik percben jön el az idő az első nagy, olykor 50-60 percet is igénybe vevő szopizás időpontja. Ennek az az oka, hogy a szülés miatt megnövekedett adrenalin éberen tartja a kicsit.

Ehhez a témakörhöz kapcsolódott dr. Sinkó Melinda orvos, laktációs szaktanácsadó felvilágosítása arra az esetre, ha az anyuka betegséggel küzd a szoptatási időszakban. Mint mondta, nem kell megijedni attól, ha az édesanya beteg lesz, vagy netán be is lázasodik, ugyanis a legtöbb megbetegedés nem zárja ki az anyatejes táplálást. Megtudhattuk, hogy a leggyakoribb kóros állapotok, mint például a hányás és hasmenés, vagy a felsőlégúti panaszok, nem jelentenek veszélyt a csecsemőre nézve: az anyatejjel megkapja az elegendő immunvédettséget. A fájdalomcsillapítók szedése sem ellenjavalt, de ebben az esetben érdemes az orvos véleményét is kikérni.

V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!