Kistérség 2019. május 9. 17:30

Másodfokon is életfogytiglanra ítélték a petőfiszállási rablógyilkost

Másodfokon is életfogytiglanra ítélték a petőfiszállási rablógyilkost
Hiába fellebbezett enyhítésért, másodfokon is életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték V. Zénót, aki 2010-ben brutális kegyetlenséggel megölt egy idős nőt Petőfiszálláson, de csak 2017-ben bukott le, amikor kirabolta volt tanítónőjét. A Szegedi Ítélőtábla szerint olyan brutális és kitartó módon bántalmazta áldozatait, amely egyértelműen megmutatja, mennyire veszélyes a társadalomra.

Fotó: Hraskó István - Korábbi felvétel a Kecskeméti Törvényszék tavalyi tárgyalásáról

2010. augusztus 21-én szomszédja holtan találta petőfiszállási tanyáján az 66 éves Sz. Gergelyné Erzsébetet. Az idős hölgy egyedül élt, mindenki úgy tudta, hogy nem tart otthon pénzt, nyugdíjából tartotta fenn magát, ezért sem értették a falubeliek, miért végeztek vele. A rendőrség nagy erőkkel kezdett nyomozásba. Az adatgyűjtés során több száz személyt kérdeztek meg és 114 tanút hallgattak ki, ám nem sikerült a tettesre ráakadniuk - számolt be a baon.hu.

A nyomozást 2014-ben felfüggesztették, és csak 2017 szeptemberében jött el a pillanat, amikor újra lehetett nyitni az aktát. Ekkor ugyanis rablás történt a gyilkosság helyszínétől 2 kilométerre, ugyancsak egy tanyán. Egy 43 éves petőfiszállási férfi, a korábban alkalmi munkákból élő, hét osztályt végzett V. Zénó támadt egy 83 éves asszonyra, Cs. Györgynére, aki egyébként korábban a tanára volt. A rabló bízott benne, hogy régi tanítónője nem fogja felismerni, és ez a számítása végül is bejött – a többi már kevésbé.

A tanya udvarán lévő WC-ben bújt el, majd amikor a néni arra ment, előugrott rejtekhelyéről és egy kést szorított az idős asszony torkához. Pénzt követelt, a nő elárulta, hol a pénztárcája, ebben 7 ezer forintot talált a rabló, de ez nem volt neki elég. Az idős sértett mondta, nincs nála több, át kell mennie a pár száz méterre lévő szomszédjához kölcsönkérni. A rabló beleegyezett, csak negyedóra múlva fogott gyanút, és bújt el az erdőben. A néni a szomszédtól valóban kért pénzt, ám mikor a szomszéd megtudta, miért kell neki, hívta a polgárőröket és rendőröket, és a kiérkező körzeti megbízottak percek alatt elfogták a férfit, aki a bicskáját maga felé tartotta, de később kijelentette, nem akart öngyilkos lenni.

Őrizetbe vették, először a rablás miatt hallgatták ki, de a nyomozók két nap múlva rákérdeztek a 2010-es gyilkosságra is. V. Zénó először csak annyit ismert el, hogy végzett alkalmi munkát Sz. Gergelyné tanyáján, de ekkor még tagadta, hogy köze lenne a gyilkossághoz. Vállalta a poligráfos vizsgálatot, és ekkor megtört, bevallotta, hogy ő végzett az idős asszonnyal – aki egyébként már gyermekkora óta ismert.

A férfi vallomása szerint egyszer felásta a kertet Erzsike néninek, ő azonban nem adta meg neki a 6 ezer forintját. Végül úgy döntött, akár erőszakkal is, de megszerzi a pénzt. 2010. augusztus 19-én délután felkereste, ám az idős asszony felháborodott a követelésén. Dulakodni, lökdösődni kezdett az idős nővel, aki közölte, hogy rendőrt hív. A vádlott ekkor bedühödött, először egy partfis nyéllel ütötte az asszonyt, majd amikor a földre került, rugdosta, ollóval és késsel szurkálta, amíg az asszony meg nem halt. Végül a tanyáról még további 60 ezer forintot vitt el. Így akarta rendezni adósságait, amelyek kocsmázásai és jétékgép-szenvedélye miatt már igen nagy összegre rúgtak.

V. Zénót a Kecskeméti Törvényszék tavaly aljas célból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés, felfegyverkezve, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás és felfegyverkezve elkövetett magánlaksértés bűntettében mondta ki bűnösnek és életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte. A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője eltérő téves minősítés miatt a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

A másodfokú bíróság május 9-én, csütörtökön helybenhagyta az elsőfokú a döntést és kimondta: a vádlott legkorábban 25 év után bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlott olyan brutális és kitartó módon bántalmazta a megtámadott kiszolgáltatott idős asszonyokat, amely egyértelműen megmutatja, mennyire veszélyes a személye a társadalomra, ezért mindenképp indokolt az életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása.




 

Kövessen minket a Facebookon is!