Helyi hírek 2019. május 12. 16:00

Hazajárnak Félegyházára a Hazajáró műsor alkotói

Képgaléria
Hazajárnak Félegyházára a Hazajáró műsor alkotói
– A magyar ember szeret a távlatokba tekinteni, de mondhatjuk azt is, hogy a lábunk elé nem mindig nézünk. A Magyar Örökség-díjas Hazajáró című televíziós honismereti magazinműsor alkotói gyakran és szívesen látogatnak el Félegyházára, hogy megismertessék velünk szűkebb hazánkat, a Kárpát-medencét, és alkotómunkájuk eredményeként csodálatos tájakat járhassunk be. Ezekkel a szavakkal üdvözölte Csányi József polgármester a Hazajáró műsor két alkotóját, Kenyeres Oszkárt és Jakab Sándort, akik a művelődési központ színháztermében a sorozat készítésének koncepciójáról szóltak, beavatták a közönséget a forgatások műhelytitkaiba. Elmondták azt is, hogy ha ehhez megkapják a szükséges támogatást, még több mint 170 epizód forgatását tervezik.

A Hazajáró hétről hétre bakancsot húz és nekiindul, hogy keresztül-kasul bebarangolja a Kárpát-medence varázslatos tájait és megismerje hazánk természeti és kulturális értékeit, történelmi emlékeit és az ott élő emberek mindennapjait. Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján, Délvidéken, Muravidéken, Őrvidéken és belső-Magyarországon hol gyalog, hol szekérrel, kerékpárral vagy kenuval haladnak vándorútjuk során. A Kárpátok fenséges gerinceitől, várromokon, apró fatemplomokon és véráztatta harcmezőkön át, patinás városokig – megannyi magyar emlék kíséri a „Hazajáró” soha véget nem érő útját.

A Hazajáró című turisztikai-honismereti magazinműsor 2011. október 9-én indult a Duna TV-n. Egy adás általában a két szereplő egy-egy kistájon tett 2-3 napos túrájának, kirándulásának az összefoglalója. A sorozatban előforduló települések, helyek, műemlékek és egyéb érdekességek történetét, nevezetességeit a helyieken és a szereplőkön túl, a levéltárak mélyéről és régi könyvekből előkerült útleírásokkal a narrátor meséli el. Az évek óta tartó gyaloglás, túrázás és forgatás alatt sok települést, tájat, szokást, érdekes embert mutattak be azzal a céllal, hogy kedvet csináljanak a közönségnek a határon túli túrázáshoz és a történelmi Magyarország megismeréséhez. A stáb olyan természeti helyekre is eljutott, ahol se előtte, se utána nem járt még kamera vagy más forgatócsoport. A Hazajáró 2016 óta kéthetente kerül adásba az M5 csatornán.
 

Kövessen minket a Facebookon is!