Helyi hírek 2019. május 12. 07:30

A határ nem akadály

Képgaléria
A határ nem akadály
Egyre sokrétűbb a kapcsolat Arad magyarsága és Kiskunfélegyháza között egy 2018 nyarán lezajlott Arad-környéki kirándulás után, amelyet aradi származású félegyháziak kezdeményeztek.

2018 októberében – a város történetében először – volt jelen hivatalosan félegyházi koszorúzó küldöttség október 6-án, az aradi golgotán, ezelőtt hébe-hóba csak diákcsoportok koszorúztak. (Nincs sok jelentősége, de a történeti hűség kedvéért utánanéztem: Kiskunfélegyházát nem találtam a hozzájárulók között az 1890-ben országos közadakozásból épült aradi Szabadság-szobor támogatói listáján, kevés ilyen település volt. Továbbá nem szerepelt a város neve az azévi október 6-i avatási ünnepség résztvevői között sem). Idén március 15-én pedig először volt jelen aradi delegáció (a Kölcsey Egyesület küldöttsége) a kiskunfélegyházi ünnepségen.

2018 decemberében az itteni Zenebarátok kórusa kapott meghívást, és szerepelt szép sikerrel az aradi adventi kórustalálkozón a Kultúrpalotában. Ez év áprilisában a kossuthosok nyugdíjas klubja hívott meg aradi szépkorúakat megalakulásának 10 éves jubileumi ünnepségére. Ezt viszonozták a közelmúltban a Maros-partiak azzal, hogy meghívták a félegyháziakat a május 4-én tartott, hagyományos, ezúttal 19. Aradi Magyar Majálisra.

Erről a félegyháziak azt nyilatkozták, hogy jó mulatság, a jóféle hegyaljai borfogyasztással ötvözött bográcsgulyás-készítés férfimunka volt, bár a javát a nők végezték, az idő kellemesen telt az aradiakkal, amit a fotó is igazol. A részvételt azzal együtt sem bánták meg, hogy visszafelé a természetestől eltérő módon – nem az ő hibájukból – két és fél órát várakoztak a határon.

Piroska Katalin
 

Kövessen minket a Facebookon is!