Hirdetés
Helyi hírek 2019. május 14. 07:30

Petőfi rokonok találkozója Félegyházán

Képgaléria
Petőfi rokonok találkozója Félegyházán
A Petőfi Emlékév keretében a Petrovicsok és Hrúzok félegyházi találkozóját szervezik meg május 18-án. Eddig 66 utód jelezte, hogy jelen lesz a találkozón a városháza dísztermében. A szervezőket Borzák Tibor Rokonom, Petőfi című kötete inspirálta arra, hogy létrehozzák ezt a nem mindennapi találkozót. Fő céljuk, hogy a leszármazottak találkozzanak egymással és megismerhessék a lánglelkű költő gyermekéveinek városát.

Hirdetés

Az ötletadó Borzák Tibor könyvéből kiderül, hogy: – Ugyan Petőfi Sándornak nincs egyenes ági leszármazottja, édesanyja, Hrúz Mária, és édesapja, Petrovics István testvéreinek utódai viszont mindmáig köztünk élnek. Közéjük tartozik például Andrásfalvy Bertalan néprajztudós, illetve Hankiss Elemér szociológus is rokonnak tudhatta magát.

Hihetetlenül érdekes élettörténeteket tárnak fel a hajdani anyakönyvek, a levéltári dokumentumok, a családi fényképek, amelyeket a szerző hosszú éveken át tartó búvárkodással és nyomozással kutatott fel. Legendák és tények váltják egymást: a kerepesi Hrúz Ádám kocsmájában állítólag Sissi és Ferenc József is megfordult, a bólyi Petrovicsok számára nem kétséges a költő felmenőinek nemesi származása, a Petőváry család legfiatalabb, magyar-japán szülőktől származó tagja Tokióban él, nemcsak unokatestvéri, hanem baráti viszony is volt Petőfi és Orlai Petrics Soma közt. Ennyi idő távlatából arra is fény derül, ki vette nevére a szabadszállási Herpai Zsuzsanna bábaasszony házasságon kívül született lányait és hol lehet az a porcelánbögre, amelyből Petőfi Zoltánka is ivott.

Ebben a családtörténeti összefoglalóban Petőfi rokonságáról sok olyan részlet megelevenedik, amelyekről a köztünk élő oldalági leszármazottaknak sem volt tudomása. Mindezeken túl a szerző közreadja a Hrúzok és a Petrovicsok családfáját, amelyet a rendelkezésére álló adatok alapján készített el. A könyvben mintegy száz fotográfia is szerepel az irodalomtörténetbe bevonult família tagjairól. A kötetet a háromszoros Red Dot-díjas Borzák Márton tervezte.

A Petrovicsok és Hrúzok találkozója május 18-án, szombaton a városháza dísztermében kezdődik. A polgármesteri köszöntő után a konferencián előadások hangzanak el Petőfi emlékének és kultuszának ápolásáról, a költő oldalági rokonságáról és még számos olyan témában, amelyek teljessé tehetik a költő és családja életének megismerését.

A konferencia után a Petőfi-szülőket megörökítő emléktáblát avatják fel a Hattyúházban, majd koszorút helyeznek el a költő szobránál és az emlékháznál.  
 

Kövessen minket a Facebookon is!