Kitekintő 2014. augusztus 18. 20:10

Fő a biztonság!

Fő a biztonság!
A felmérések tanúsága szerint az idős emberek az életminőségüket befolyásoló tényezők közül mindenek elé helyezik a biztonságot. A fontossági sorrendben ezt az egészség és az anyagiak követik. A tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy a bűncselekmények sértettjeinek mintegy 18-20 százaléka a 60 év feletti korosztályból kerül ki. Az időskorú sértettek jellemzően vagyon elleni bűncselekmények – elsősorban a lopás (zseblopás, betöréses lopás, besurranásos lopás, trükkös lopás), csalás, sikkasztás és rablás – áldozatává válnak. A bűnözők gyakran kiszolgáltatott helyzetüket, jóindulatukat és jóhiszeműségüket használják ki. A bűnmegelőzési szakemberek szerint nem kell ugyan félelemben és gyanakvásban élni, de az egészséges bizalmatlanság, az elővigyázatosság, és néhány alapvető tanács betartása mindenképpen segíthet a megelőzésben.

Kis ellenállás – nagy haszon

Az elkövetők törekvése, hogy kis ellenállás mellett minél nagyobb hasznot zsebeljenek be.  Ezért gyakran csapnak be, ejtenek tévedésbe egyedül élő, védekezésre képtelen időseket, akik többnyire feltétel nélkül megbíznak az idegenben, így könnyen válnak vagyon elleni bűncselekmények áldozatává.

Betörők, besurranó tolvajok

Gyakran a kínálkozó alkalommal élnek. Kihasználják, hogy nincs zárva a lépcsőház, a lakásajtó, a kertesház kapuja, a melléképület… Jól ismerik azokat a tipikus helyeket, ahol az idősek megtakarított pénzüket tartják. A konyhában a porcelán, a hálószobában a tiszta ágynemű alá rejtve nagy eséllyel találnak készpénzt, esetleg ékszert. Ezeket könnyű elrejteni és nehéz azonosítani. Mindez csupán néhány percet vesz igénybe, majd épp oly észrevétlenül távozik a tolvaj, ahogy jött. Sok esetben csak napokkal, vagy akár hetekkel később veszik észre a háziak, hogy értékeik eltűntek.

Megelőzés

  • Célszerű rácsot felszerelni a földszinti ablakokra, a bejárati ajtót pedig zárva tartani. Az értékeket ne hagyják elől, zárják el lehetőleg lemez- vagy pénzkazettákba!
  • A betörések ellen a védekezés legmegfelelőbb módja a mechanikai (zárak, rácsok) és elektronikus (riasztók) védelem együttes kialakítása. Az idős emberek idejük nagy részét otthon töltik, így őket ez a bűncselekmény leginkább akkor fenyegeti, ha hosszabb időre elutaznak. Ilyenkor célszerű gondoskodni a postaládák napi ürítéséről, a lakás rendszeres ellenőrzéséről. Ha van üzenetrögzítő, ne mondják rá, hogy elutaznak.
  • Minden időszakban megfelelően zárják be a lakás ajtaját, ha elmennek otthonról az ablakait is!
  • Csak annyi készpénzt tartsanak otthon, amennyi feltétlenül szükséges

Házaló árusok

Általában a lakásukon keresik fel az idős embereket, esetleg utcán szólítják le, és jó minőségű termékeket a bolti árnál jóval olcsóbban kínálnak megvételre. Valójában azonban silány minőségű, hamisított, vagy lopott dolgokról van szó, amiről semmilyen számlát, garanciát nem adnak. Máskor telefonon veszik fel a kapcsolatot a kiszemelt áldozattal. Ilyenkor arról értesítik, hogy valamit nyert, amit házhoz szállítanának, vagy meghatározott helyen át kellene venni. Előfordul az is, bejutva a lakásba míg az egyik bűnöző lefoglalja a termékkel az áldozatot, addig a másik megkeresi és ellopja az értékeket.

Megelőzés:

  • Semmiképp sem szabad ezeket az árusokat beengedni a lakásba, vagy vásárolni tőlük!  
  • Érdemes mérlegelni az idős ember telefonszámának titkosítását.

Trükkös lopók

Kimeríthetetlen az az ötlettár, amivel a csalók pénzt próbálnak kiszedni az idős emberektől. Sokszor előnyös befektetést ajánlanak, magas kamatot ígérve kérnek kölcsönt, illetve jótékony célokra gyűjtenek. Előfordul, hogy az elkövetők a nyugdíjbiztosítási igazgatóság, az önkormányzat, vagy szolgáltatók munkatársainak kiadva magukat jutnak be a lakásba. Egyszeri, különleges támogatást, túlfizetés visszatérítését ígérik az ott lakónak, hivatkozva nyugdíjemelésre, túlszámlázásra. Az utazó tolvajok kedvelt célpontjai olyan vidéki házak, ahol valamilyen terményt – krumplit, tojást – árusítanak. Ezek a trükkös lopók általában nagy címletű pénzzel fizetnek, amiből a nyugdíjasnak vissza kell adnia. Ilyenkor kifigyelik honnan vette elő a pénzét, majd a figyelmét elterelve – egyikük vizet kér, WC-re, mosdóba megy, megvizsgálják a nyugdíjas szociális körülményeit, az egész lakást, házat, a gyógyszereket… – eltulajdonítják a megtakarított pénzt, vagy egyéb értékeket, de az is előfordult már, hogy hamis pénzzel fizettek.

Megelőzés

  • Csak biztos és ismert pénzintézetekre bízzák a pénzüket! Képviselőiket előzetes időpont egyeztetés alapján fogadják.
  • A szolgáltatók munkatársai csakis a lakók hibabejelentésére, esetleg a mérőórák ellenőrzése céljából kereshetik fel a lakosságot, de a legtöbb esetben előre, postai úton jelzik annak várható időpontját.
  • A hivatalok és szolgáltatók munkatársai sorszámozott, arcképes igazolvánnyal rendelkeznek, ami személyi igazolvánnyal együtt érvényes. Ezeket az iratokat az alkalmazottaknak felszólítás nélkül fel kell mutatniuk. Ha ezt mégsem teszik meg, kérni kell őket, hogy igazolják magukat. Ellenkező esetben nem szabad beengedni őket a lakásba, az udvarba.
  • A bejárati ajtón legyen biztonsági lánc!
  • Ha mégis megtörtént a lopás, az elkövető által használt tárgyakat ne dobja ki, ne mossa el, mert ezek nagy segítséget jelentenek a későbbi nyomozásban!

Tolvajok, zsebesek

Kritikus hely például a piac és a temető. Sokszor azonban maga az áldozat teremti meg a lehetőséget a tolvaj számára. Felkínált alkalom, amikor a kosár tetejére, vagy az árus pultjára teszi le a vevő a pénztárcát, amíg a portékából válogat. Hasonlóan felkínálja magát a temetőben a sír mellett őrizetlenül hagyott táska.

Megelőzés

  • Kevés készpénzt hordjon magánál!
  • Zsebbe ne tegyen értéket
  • Temetőbe lehetőség szerint világosban, és ne egyedül menjen
  • Kerülje a túlzsúfolt helyeket, a táskáját szorítsa magához, pénztárcáját tartsa biztos helyen
  • Bankkártyáját soha ne tartsa a PIN kóddal együtt!
  • Az értékek pótolhatók, az egészség nem! Ha már megtörtént a lopás, ne szálljon szembe a támadóval, hanem figyelje meg hogyan nézett ki, mivel távozott… és haladéktalanul hívjon segítséget, illetve értesítse a rendőrséget! Ha az iratok mellett a lakáskulcsot is elvitték, sürgősen cseréltessék le a zárat, ha pedig a bankkártyája tűnt el, azt mihamarabb tiltassa le!

Hírességek is áldozatul esnek

A szélhámosok nem kímélik a neves művészeket sem. Egy néhány évvel ezelőtti csalássorozat elkövetői a Nemzet Színészeinél és neves íróknál, filmrendezőknél próbálkoztak. Telefonon keresték meg például Psota Irént, Kállai Ferencet, Szabó Gyulát és Avar Istvánt, de lépre próbálták csalni Hubay Miklóst és Palásthy Györgyöt is. Volt, akinek kitüntetést ígértek, és a pénzjutalom utalásához a bankszámlaszámát tudakolták. Másnak azt ajánlották fel, hogy otthon őrzött megtakarított pénzét szívesen bankba viszik. A legtöbben gyanút fogtak, így sikerült megelőzniük a bajt. Ám a hírek szerint egy művésznőtől nyolcmillió forintot csalt ki a bűnöző.


T. T.

(A fotó illusztráció)

Kövessen minket a Facebookon is!