Helyi hírek 2019. május 25. 10:00

A PG-s diákok gyors- és gépírásban is a legjobbak között vannak

A PG-s diákok gyors- és gépírásban is a legjobbak között vannak
A Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége által szervezett 2019. évi Teöreök Aladár tanulói versenyen – több korosztályban, 32 középiskolából – több mint 500 diák mérte össze tudását gépírásból, gyorsírásból, szövegszerkesztésből, beszédírásból. A Szent Benedek Iskola Kiskunfélegyházi PG Tagintézményéből gépírásból 10, beszédírásból 2 diákot neveztek. Valamennyien teljesítették a korosztálytól elvárt szintet, mi több, messze túlszárnyalták azt.

Rendkívüli tehetségüknek köszönhetően a 11-12. évfolyam kategóriájában Árokszállási Tamás gépírásból 1. helyezést ért el, ugyanebben a korosztályban Nagy Dániel beszédírásból a dobogó legfelső fokára álhatott, a 9. osztályos Kelemen Patrik gépírásból 3. helyezett lett (10 perc alatti 3400 leütésével, amit 1 hibával oldott meg).

A beszédírás új versenyszámnak mondható Magyarországon, 2013-ban vezették be a belgiumi világbajnokságon. Szinte írhatatlan sebességű diktátumot kapnak a tanulók adathordozón. Az a feladatuk, hogy 10 percig igyekezzenek minél többet legépelni a fejhallgatón hallható szövegből, s közben tartsák be a magyar nyelv helyesírási szabályait.

Ha csak egy vessző jogosultságára gondolunk különböző mondatbéli szerepében, beláthatjuk, hogy nemcsak sebességi, hanem helyesírás szempontjából is kihívás ez a versenyfeladat. A versenyzők a hanganyag fékezését, visszaléptetését kezelhetik kézzel többféle program segítségével, de mindez megoldható úgynevezett lábpedállal. A PG-sek ez utóbbit választották, az Olympos cég felajánlásának köszönhetően.

Gépírásból a félegyházi intézmény – a három legeredményesebb diák teljesítménye alapján – az ország 2. legsikeresebb iskolája lett, beszédírásból pedig elhozták a pálmát.

– Felkészítő tanárként megélni bármi előrelépést, fejlődést, hatalmas élmény, átérezni a siker ilyen fokát, elmondhatatlan és felemelő érzés – mondta el Csenkiné Bihal Mária felkészítő tanár. – Sikersorozatunk 2014-től indult; ezek a gyerekek minden évben több versenyen is „lépcsőre” kerültek, több osztálytársukkal érem halom birtokosai. Árokszállási Tamás és Nagy Dániel júliusban az olaszországi Szardínia-szigeten rendezendő világbajnokságon képviselhetik hazánkat. Méltó befejezése lesz ez az esemény a középiskolás éveknek. A szakma tisztelete, a szorgos felkészülés, az együttműködő képesség meghozta gyümölcsét. Köszönöm diákjaink helytállását, kitartását – tette hozzá a felkészítő tanár.





 

Kövessen minket a Facebookon is!