Helyi hírek 2019. május 30. 07:30

Hamarosan indulhat a Szentkúti tejtermékek próbagyártása

Képgaléria
Hamarosan indulhat a Szentkúti tejtermékek próbagyártása
Javában tart a Gazda-Tej Értékesítési Szövetkezet petőfiszállási tejfeldolgozó üzemének építése. A napokban megkezdődött a gépek szállítása és a technológia beállítása is – tudtuk meg Ván Jenő elnöktől.

Javában tart a Gazda-Tej Értékesítési Szövetkezet petőfiszállási tejfeldolgozó üzemének építése. A napokban megkezdődött a gépek szállítása és a technológia beállítása is – tudtuk meg Ván Jenő elnöktől.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a beruházáshoz a Vidékfejlesztési Programból 347 millió forint támogatást kapott a jelenleg mintegy 150 tejtermelő családot tömörítő szövetkezet.

A termelői csoport még 2016 áprilisában nyújtott be pályázatot a „Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban” felhívásra, amely támogatásban részesült. Így az FM által minősített termelői csoport a Vidékfejlesztési Program ÉLIP pályázati forrásainak felhasználásával, kollektív, zöldmezős beruházás keretében építi meg a tejüzemet. Ezzel a szövetkezet tevékenysége tejfeldolgozással bővül. A projekt 2017 augusztusában indult, és a tervek szerint néhány héten belül megkezdődik a próbagyártás is a teljesen új, korszerű, XXI. századi technológiával rendelkező üzemben.

Amint azt az elnök elmondta, a tagok által megtermelt és a szövetkezet által összegyűjtött tej saját feldolgozásával magasabb hozzáadott értéket tudnak megteremteni, aminek következtében nő a jövedelmezőség, és csökken a tagok tejpiaci kiszolgáltatottsága. A nettó 747 millió forint értékű beruházással – amely a Vidékfejlesztési Program 347 millió forintos európai uniós támogatása mellett 400 millió forint önerőt is tartalmaz – 20 munkahelyet teremtenek.

A Gazda-Tej Értékesítési Szövetkezet tevékenysége eddig is példaértékű volt a tejágazatban. Ván Jenő a 2000 novemberi alakulás óta elnöke a közösségnek, amely a változó gazdasági körülmények között is képes volt megtartani és kiszámítható jövedelemhez segíteni tagjait. Fontos céljuk kezdetektől a tanyás térségekben külön-külön, egymástól szétszórtan termelő gazdák összefogásával számottevő mennyiségű, kiegyensúlyozottan jó minőségű alapanyaggal megjelenni a piacon. Az induláskori 1500-1600 liter napi termelést mára 26 ezer literre bővítették, miközben folyamatosan fejlesztettek. Tejhűtőket vásároltak, tejcsarnokot béreltek, pályázati forrás és önerő felhasználásával tejházat építettek. Eközben a tényleges működési költségen felüli összeget visszaosztották a gazdáknak, akik a piacképes felvásárlási árral képesek voltak átvészelni az ágazat kisebb-nagyobb hullámvölgyeit.

Tudták azonban, hogy itt nincs megállás, tovább kell lépni a jövedelmezőség terén minőségi változást hozó feldolgozás irányába. A kiváló minőségű alapanyag rendelkezésre állt, a közelgő új európai uniós költségvetési ciklusban pedig tudható volt, hogy terveznek ilyen jellegű pályázati kiírásokat. Amikor ez 2016-ban bekövetkezett, a Gazda-Tej Értékesítési Szövetkezet már érvényes építési engedéllyel és kiviteli tervekkel rendelkezett.

– Az új tejfeldolgozóban a legkorszerűbb gépeken, verhetetlen technológiával, jórészt kistermelőktől származó, kiváló alapanyagból készítjük majd azokat a magas minőségű végtermékeket, amit jó szívvel szánunk a magyar családok asztalára. Kizárólag természetes alapanyagokat fogunk használni, mellőzünk mindenféle aromát és adalékot. Már megkezdtük a piacépítést a leendő Szentkúti termékcsalád számára, és merész terveink vannak a termékfejlesztésben is – árulta el Ván Jenő elnök.

Fotó: Kürti László
 

Kövessen minket a Facebookon is!